Marcel Kittel heeft maandag zijn tweede ritzege geboekt van deze Tour de France. De Duitser won in de derde etappe de massaprint in Londen.

Kittel, die zaterdag ook al de beste was in de eerste etappe, ging de sprint van kop af aan en bleek duidelijk de sterkste. De 26-jarige renner pakte vorig jaar al vier ritzeges in de Tour.

Peter Sagan eindigde in zijn groene trui als tweede. Mark Renshaw nam bij afwezigheid van Mark Cavendish de honneurs waar bij Omega Pharma-QuickStep en spurtte naar de derde plek.

De 20-jarige Nederlander Danny van Poppel werd knap zesde, achter Bryan Coquard en Alexander Kristoff.

De gele trui van Vincenzo Nibali kwam niet in gevaar. Dinsdag trekken de renners naar Frankrijk.

Voorspelbaar

De laatste rit in Engeland van 155 kilometer tussen Cambridge en Londen was volledig vlak en kende daardoor een voorspelbaar verloop.

Direct vanuit het vertrek demarreerden de Fransman Jean Marc Bideau van Bretagne - Séché Environnement en de Tsjech Jan Barta van NetApp, twee renners uit ploegen die met een wildcard zijn toegelaten tot de Tour.

Het peloton gaf zijn zegen en het duo kreeg direct een paar minuten. De ploegen van de sprinters - met name Giant-Shimano (Kittel) en Lotto-Belisol (André Greipel) - zetten zich al snel op kop en lieten de voorsprong niet boven de 4,5 minuten uitkomen.

Olympisch

De grote groep liet de koplopers lang spartelen met een voorsprong van zo'n twee minuten, maar eenmaal binnen de stadsgrenzen van Londen zetten Barta en Bideau nog een keer aan. Met nog dertien kilometer te gaan was de voordelige marge nog altijd een minuut.

Omdat de weg glad was geworden door de regen in de Engelse hoofdstad, werd het nog aardig nerveus in het peloton, waar de ploegen van de klassementsrenners het initiatief namen om hun kopmannen te beschermen.

Op zes kilometer van de streep werd ook Barta ingerekend door Saxo-Tinkoff en begon de voorbereiding op de tweede massasprint van deze Tour. De finale van de etappe was precies hetzelfde als bij de olympische wegrace van 2012, die werd gewonnen door de Kazach Alexandre Vinokourov, met finish op de brede weg van The Mall.

Met nog 3500 meter te gaan kwam de trein van Giant-Shimano op kop. Even leek het of de Nederlandse formatie te vroeg het initiatief nam, maar de ploeg leverde Kittel weer perfect af en de Duitser deed vervolgens de rest.

Kittel: 'Dit was één van mijn snelste sprints aller tijden' | Veelers: 'Ik vraag me of Kittel het ook zonder ons kan' | Bekijk alle klassementen in de Tour de France