Patrick Pearson blijft voorlopig de coach van Ranomi Kromowidjojo, maar het is nog niet zeker dat hij de drievoudig olympisch kampioene tot en met de Spelen van Rio de Janeiro zal begeleiden.

"We gaan nu eerst bekijken hoe dit bevalt", laat technisch directeur Joop Alberda van de zwembond maandag aan NU.nl weten. "Er komt een reset nu Ranomi niet naar het EK gaat en daarna trekken we wel conclusies."

De 32-jarige Pearson nam half juni tijdelijk de trainingen van Kromowidjojo over toen Christiaan Sloof besloot dat hij niet langer de juiste coach was voor de Groningse.

Het Eindhovens Dagblad berichtte zondag dat Pearson is aangesteld tot en met de Spelen van 2016, maar volgens Alberda is dat voorbarig. "De eindigheid van coaches is van alle dag, dat zag je weer bij Sloof. Het lijkt mij niet verstandig om hem nu voor de rest van de periode naar Rio aan te stellen."

"Ranomi is een speciale atlete en daarvoor hebben we ook speciale oplossingen, maar die moet je soms ook achter de hand houden."

Verhaeren

Het spreekt in het voordeel van Pearson, die sinds 2010 werkzaam is in Eindhoven, dat hij is opgeleid door Jacco Verhaeren, de man die 'Kromo' in 2012 naar goud leidde op de 50 en 100 meter vrije slag.

Bovendien liet de 23-jarige zwemster vrijdag zelf weten dat de samenwerking haar goed bevalt, al gaf ze ook aan dat Alberda uiteindelijk gaat over het aanstellen van coaches.

De voormalig volleybalcoach sluit niet volledig uit dat er nog een andere, externe, coach wordt aangetrokken. "Ik ben altijd op zoek naar verbetering, dat geldt voor alle zaken. Maar het is niet zo makkelijk om een goede coach te vinden, een coach die olympisch kampioenen heeft getraind. En financieel kan ook niet alles."

Structuur

Zeker is wel dat Pearson overstapt van de junioren naar de senioren. De afgelopen anderhalf jaar had hij talenten als Kyle Stolk onder zijn hoede als bondscoach van het Regionaal Trainingscentrum in Eindhoven.

De nieuwe rol van Pearson is het gevolg van de structuurwijziging die Alberda namens de zwembond afgelopen weekend presenteerde. Belangrijke veranderingen zijn verder dat er nog maar twee nationale trainingscentra zullen zijn - het NTC in Drachten verdwijnt - en dat de trainingsgroepen van de Nederlandse topzwemmers groter worden.

Alberda wil dat er uiteindelijk vier groepen van zo'n acht zwemmers ontstaan, met een totaal van dertig. Hierdoor kunnen ook meer jonge talenten aansluiten bij de topsportgroepen, wat voor een betere doorstroming moet zorgen.

"'Rio' is eigenlijk al gespeeld", doelt de technisch directeur op de Spelen van 2016. "Het is al wel bijna helder wie daar voor Nederland zullen zwemmen. De winst zit hem in een andere structuur, in een intensievere begeleiding van talenten richting 2020."

Kromowidjojo: 'Dit is het moment voor een herstart'