De FIFA heeft Björn Kuipers laten weten dat hij dit WK geen wedstrijd meer zal fluiten.

Dat meldt de KNVB maandag. De boodschap van de FIFA komt niet als een verrassing nadat Oranje zich zaterdag kwalificeerde voor de halve eindstrijd.

De wereldvoetbalbond zet scheidsrechters die afkomstig zijn uit een van de overgebleven vier landen normaal gesproken niet meer in tijdens het restant van een toernooi.

Ook voor de Duitser Felix Brych en de Argentijn Nestor Pitana is het WK voorbij. Opmerkelijk genoeg behoort de Braziliaan Sandro Ricci nog wel tot de vijftien kanshebbers om een van de overgebleven duels te fluiten hoewel zijn land ook tot de halvefinalisten behoort.

Net als de 41-jarige Kuipers komen zijn vaste assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra niet meer in actie in Brazilië.

"Hun optredens op het WK zijn het voorbeeld van een goede arbitrage", aldus Dick van Egmond, de coördinator scheidsrechterszaken van de Nederlandse voetbalbond.

Drie wedstrijden

Kuipers floot dit toernooi de poulewedstrijden Italië-Engeland (2-1) en Frankrijk-Zwitserland (5-2) alsmede de achtste finale Colombia-Uruguay (2-0).

De Nederlander was een van de favorieten om de finale te leiden.

Eerder dit jaar fungeerde Kuipers als leidsman bij de eindstrijd in de Champions League tussen Real Madrid en Atletico Madrid en in 2013 floot hij de finale van de Confederations Cup tussen Brazilië en Spanje.