Vincenzo Nibali heeft zondag de tweede etappe gewonnen in de Tour de France. De Italiaanse klassementsrenner sprong op twee kilomter van de streep in Sheffield weg uit een uitgedunde voorste groep en kwam solo aan.

Nibali kwam met een voorsprong van twee seconden op zijn achtervolgers over de streep en nam ook de gele trui over van Marcel Kittel. De winnaar van de eerste etappe werd met nog zo'n zestig kilometer te gaan gelost en kwam op grote achterstand binnen.

Nibali is de eerste regerende Italiaanse kampioen die een Touretappe wint sinds Salvatore Commesso in 1999.

Peter Sagan leek de beste papieren te hebben voor de ritzege, maar de Slowaak zat zonder ploeggenoten in de finale en moest genoegen nemen met de vierde plek. Greg Van Avermaet was de nummer twee in de daguitslag, voor Michal Kwiatkowski.

Mollema

Bauke Mollema hield stand in de achtervolgende groep en was de beste Nederlander op de achtste plaats.

Favorieten als Alberto Contador en Chris Froome lieten zich in de finale van de heuvelrit al zien, maar er waren na afloop geen grote verschillen in het klassement. Mollema staat nu zesde op twee tellen van Nibali. 

Laurens ten Dam zat in een tweede groepje dat op zestien tellen van de winnaar arriveerde. De Belkin-renner werd vergezeld door onder anderen Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Chris Horner, Frank Schleck en Mathias Frank.

Klimmetjes

De 197 renners - Mark Cavendish stapte wegens een schouderblessure niet meer op - kregen in de tweede etappe direct een lastige etappe voor de wielen.

De rit over 201 kilometer tussen York en Sheffield was aangekondigd als een 'kleine Luik-Bastenaken-Luik', omdat er liefst negen klimmetjes geclassificeerd stonden. De top van de laatste, de korte maar steile Côte de Jenkin Road, lag op vijf kilometer van de finish.

Al snel na de start maakten zes renners zich los van het peloton: de Fransen Blel Kadri, Perrig Quémeneur, Armindo Fonseca en Cyril Lemoine, David De la Cruz uit Spanje en de Amerikaan Matthew Busche. De Belg Bart De Clercq reed in zijn eentje nog naar de koplopers toe.

Het zevental kreeg niet meer dan vier minuten voorsprong van het peloton, waar veel ploegen kansen zagen op een ritzege met het lastige parcours.

Bolletjestrui 

Op de eerste vier klimmetjes mochten de vluchters nog strijden om de punten voor de bolletjestrui van Jens Voigt - Lemoine kwam drie keer als eerste boven en start maandag in de trui voor de beste klimmer - maar op de Côte de Holme Moss van tweede categorie op zo'n zestig kilometer van de streep streek het peloton al neer op de kopgroep.

Kadri gaf nog niet op en ging solo verder op de bijna vijf kilometer lange klim, waarop Kittel al snel moest lossen en na een fietswissel zo'n twee minuten verloor.

Vooraan gingen Thomas Voeckler, Nicolas Edet, Tony Martin, Marcus Burghardt en Cyril Gautier op zoek naar de eenzame vluchter Kadri, maar dat vijftal kreeg de 27-jarige renner van AG2R maar niet in het vizier.

De klassementsploegen bleven heel hard rijden om de kopmannen in goede positie te houden en op de Côte de Midhopestones, op 35 kilometer van Sheffield, was er een hergroepering. Kittel had daar al een achterstand van ruim vijf minuten en de Duitser wist dat hij maar één dag de gele trui zou mogen dragen.

Slagter

Tom-Jelte Slagter nestelde zich op de col van derde categorie op kop voor zijn kopman Andrew Talansky en de Nederlander reed zo hard dat er maar zo'n twintig renners overbleven in de voorste groep. Mollema was als een van de laatsten mee.

Het tempo zakte daarna enigszins, waardoor een achtervolgende groep weer kon aansluiten. Op achttien kilometer van de streep gingen de Fransen Pierre Rolland en Jean Christophe Peraud op zoek naar de ritzege.

Rolland probeerde het vervolgens nog even in zijn eentje, maar de Cannondale-ploeg van Sagan pakte hem nog voor de laatste klim terug.

Froome

Contador schudde op de Côte de Jenkin Road twee keer aan de boom, maar Nibali en Froome zaten direct in het wiel van de Spanjaard. Ook de Britse titelverdediger probeerde het nog even, maar hij kwam niet weg.

Sagan leek zo in een zetel te zitten, maar Nibali koos uit de rug van Froome het juiste moment en de andere renners zagen hem pas bij de finish weer terug.

Mollema content met doorstaan eerste test in Tour | Slagter: 'Ik voelde al snel dat ik niet kon winnen' | Bekijk alle klassementen in de Tour de France