Het inzetten van een penaltykiller vlak voor het einde van de verlenging zoals Louis van Gaal deed tegen Costa Rica is uniek op het allerhoogste niveau, maar het is wel vaker gedaan. 

In zeker twee gevallen werd de truc in het betaald voetbal eerder uitgehaald, overigens met wisselend succes.

Tim Krul kwam bij 0-0, dertig seconden voor het verstrijken van de blessuretijd van de verlenging, in het veld om uit te groeien tot held van de kwartfinale. Een wereldwijd in de media geroemde wissel, maar Van Gaal heeft de move niet zelf uitgevonden.

In een Italiaans promotieduel in 1996 pakte een keeperswissel goed uit voor Castel di Sangro, dat daarmee promotie naar de Serie B afdwong.

Keeper Pietro Spinosa kwam vlak voor het begin van de penalty's in het veld zonder in het hele seizoen ook maar een minuut te hebben gekeept. Alle penalty's gingen erin, totdat Spinosa met een onmogelijke redding het 'mirakel van Castel di Sangro' gestalte gaf.

Twee jaar geleden probeerde de Duitse club Greuther Furth het ook in de bekerfinale tegen Borussia Dortmund. Invaldoelman Jasmin Fejzic zag een penalty via de paal en zijn lichaam in het doel verdwijnen en werd de schlemiel. De Bosniër kreeg de treffer als eigen doelpunt op zijn naam.