Het is nog onzeker of Mark Cavendish zondag van start gaat in de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk.

De Brit heeft bij een valpartij in de massasprint van de openingsetappe een forse schouderblessure opgelopen, zo bleek uit onderzoek in het ziekenhuis. Zijn ploeg Omega Pharma-QuickStep beslist zondag pas of de voormalig wereldkampioen de Tour voortzet.

Cavendish liep bij de valpartij, die hij zelf veroorzaakte, gescheurde banden op in zijn rechterschouder. Ook is zijn AC-gewricht, de verbinding tussen sleutelbeen en schouderblad, uit de kom geraakt.

Cavendish kwam na de tuimelpartij, waar ook de Australiër Simon Gerrans bij was betrokken, met een van pijn vertrokken gezicht over de streep in Harrogate.

De topsprinter erkende dat hij fout zat. ''Ik zal persoonlijk mijn excuses aan Simon aanbieden, zodra ik de kans krijg'', meldde hij in een persbericht van zijn ploeg. ''Ik zocht een gat dat er niet was. Ik wilde heel graag winnen, voelde me sterk en zat in een goede positie. Het spijt me voor alle fans die vandaag zijn gekomen.''

Lefevere

Ploegleider Patrick Lefevere van Omega Pharma-QuickStep stelde dat zijn renner misschien wel te graag wilde zegevieren in eigen land.

"In gedachten had Cavendish deze sprint al honderd keer gereden. Hij was zo gefocust en wilde zo graag winnen. Hij vertelde me dat Simon Gerrans vertraagde en dat hij er graag langs wilde. Hij duwde Gerrans en Gerrans duwde terug en toen gingen ze onderuit", aldus

De Australiër Gerrans lijkt er vooral met schaafwonden vanaf te zijn gekomen.

Cavendish had gehoopt in het Engelse Harrogate voor het oog zijn landgenoten voor de 26e keer een Tour-etappe te winnen. Marcel Kittel van Giant-Shimano ging er na zijn val met de zege vandoor.

Mollema ongedeerd na val in slotfase openingsrit | Bekijk alle klassementen