Marcel Kittel heeft zaterdag de eerste etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. 

De Duitser van Giant-Shimano kwam in eindplaats Harrogate na een massasprint als eerste over de streep. Daarin ging favoriet Mark Cavendish hard onderuit.

Kittel veroverde vorig jaar ook al de gele trui in de eerste etappe. Dit keer liet hij Peter Sagan en de Litouwer Ramunas Navardauskas achter zich.

De beste Nederlander was Koen de Kort, met een negentiende plaats. Bauke Mollema eindigde op plek 21.

198 renners begonnen zaterdag aan de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk, die om 13.00 uur in Leeds van start ging. De rit van 190 kilometer verliep grotendeels vlak.

Al direct na de start begonnen drie renners aan een vluchtpoging. Duitser Jens Voigt en de Fransen Nicolas Edet en Benoit Jarrier vormden de kopgroep.

Bolletjestrui

De eerste etappe in Engeland kende drie hellingen die meetelden voor het bergklassement. Jarrier pakte het eerste punt in de strijd om de bolletjestrui door Voigt en Edet in een sprint te verslaan.

De Duitser Voigt, met 42 jaar de oudste renner van de Tour, ontsnapte vlak na de eerste helling echter knap aan zijn twee Franse achtervolgers. De renner van Trek bouwde een voorsprong van vijf minuten op.

Voigt behield de voorsprong een tijdje en pakte de belangrijke punten op de twee andere hellingen van categorie 3, waarmee hij definitief beslag legde op de eerste bolletjestrui.

Peloton

Zoals verwacht kon Voigt zijn voorsprong niet heel lang meer vasthouden en kwam het peloton steeds dichterbij. Met nog ruim dertig kilometer te gaan reden alle 198 renners weer samen.

 In de laatste paar honderd meter kregen de renners nog te maken met een pittige helling. Daarop leek Fabian Cancellara even te ontsnappen, maar hij werd al snel weer ingehaald.

Favoriet Cavendish ging op minder dan 250 meter van de streep onderuit, waarna Kittel naar de overwinning sprintte.

Timmer: 'Er is nu al een last van ons afgevallen' | Mollema ongedeerd na hectiek in slotfase openingsritBekijk alle klassementen in de Tour de France