Na een onrustig seizoen besloot Ranomi Kromowidjojo vrijdag dat ze in augustus niet zal starten op de EK langebaan zwemmen in Berlijn. Ze wil de komende periode de stabiliteit en structuur hervinden die haar in 2012 aan twee olympische titels hielp.

"Ik vind continuïteit heel prettig in het zwembad en het afgelopen jaar is wel heel turbulent geweest. Ik kijk er naar uit om volgend jaar weer een stabiel seizoen te hebben", zegt Kromowidjojo in een interview met NU.nl.

De 23-jarige Groningse is met Patrick Pearson inmiddels toe aan haar derde coach in minder dan twaalf maanden, nadat ze eind vorig jaar de samenwerking met Marcel Wouda verbrak en diens opvolger Christiaan Sloof vorig maand besloot dat hij niet de juiste man op de juiste plaats was.

Het heeft ervoor gezorgd dat Kromowidjojo de laatste maanden veel energie is kwijtgeraakt aan randzaken. "Je neemt het altijd wel mee naar huis, onbewust ben je constant bezig met de onduidelijkheid. Dat voelt niet helemaal lekker, maar het was ook niet zo dat ik in zak en as zat."

Reset

Toch was het tijd voor een 'reset', zoals ze het zelf noemt. Tijd om opnieuw te beginnen en alles te evalueren, van staf tot trainingsschema's. En daar past de EK, de minst belangrijke van de drie grote langebaantoernooien, niet in.

"Voor de Spelen van Londen hebben we specifieke keuzes gemaakt en dat moeten we nu ook weer gaan doen voor de Spelen over twee jaar. Het gaat om Rio, dit is het moment voor een herstart als investering richting de Spelen", stelt de olympisch kampioene op de 50 en 100 meter vrije slag.

"De komende twee weken zal ik daarom veel testen ondergaan, in het zwembad en daarbuiten. De arts zal ook mijn sportkeuring gaan doen, die eigenlijk voor september was gepland. Het gaat om feiten en data, en je wilt checken of er niks mis is."

Verhaeren

Feitelijk begon de onrust voor Kromowidjojo na het vertrek van Jacco Verhaeren, die na de Spelen van 2012 stopte als haar coach om zich volledig te richten op zijn taken als technisch directeur en die begin dit jaar vertrok naar Australië om daar bondscoach van de zwembond te worden.

"Ik heb de gevolgen van het vertrek van Jacco en alles wat daar omheen gebeurde onderschat", geeft de Sauwerdse nu toe. "Hij was de bondscoach, de technisch directeur, had heel veel impact op het Nederlandse zwemmen."

"Bovendien werkten wij elke dag samen. Eén op één werken met Jacco was precies wat ik nodig had voor Londen. Hij kon bij wijze van spreken aan mijn stem horen of ik ziek was. Toen dat wegviel, was ik geneigd om vooruit te kijken, maar het vertrek van Jacco heeft voor heel veel ruis gezorgd."

Stabiliteit

De stabiliteit die 'Kromo' in de vier jaar richting Londen onder Verhaeren had, wil ze nu weer terugvinden. Een nieuwe, vaste coach, zal daarvoor de eerste vereiste zijn.

De 32-jarige Pearson is eigenlijk de bondscoach van het Regionale Trainingscentrum (RTC) in Eindhoven - waar hij verantwoordelijk is voor jonge, talentvolle zwemmers - en is daardoor normaal gesproken niet meer dan een tijdelijke oplossing.

Vorig jaar oktober, toen Kromowidjojo brak met Wouda, koos ze zelf voor diens assistent Sloof. Deze keer zal technisch directeur Joop Alberda van de zwembond bepalen wie de kopvrouw van het Nederlandse zwemmen onder zijn of haar hoede mag nemen richting Rio.

"Het is lastig om een coach te vinden, want de besten zitten al ergens", weet Kromowidjojo. "Het klikt goed met Pearson, we werken heel prettig samen, maar ik weet niets over de toekomst. Dat is aan Joop, ik wil me weer vooral op mezelf richten."

Want als de drievoudig olympisch kampioene zich de afgelopen maanden zorgen maakte over haar titelverdediging in Rio, dan is ze die na haar besluit om de EK over te slaan weer kwijt. "Ik heb nu zeker geen reden meer om me zorgen te maken. Het is nog twee jaar tot de Spelen en we gaan een gericht plan maken. Dat zorgt voor veel motivatie."