Ploegleider Rudi Kemna vertrouwt erop dat Giant-Shimano kopman Marcel Kittel naar de massasprint kan loodsen in de openingsetappe van de Tour de France.

"De rit kan met veel heuvels en al die bochten heel moeilijk worden, maar dat kan Marcel aan. Hij zal in positie blijven", aldus de voormalig sprinter.

"De etappe gaat een heel spektakel worden. We hebben het parcours verkend en er zijn veel muurtjes langs de weg, waardoor je toch wat gevangen in bent."

Zeker gezien de traditionale hectiek van de eerste week in de Tour zal er ongetwijfeld gevallen worden, beseft Kemna. "Dat weten we allemaal, het zou een unicum zijn als dat niet gebeurt."

"Ik voorzie wel wat gevaren en we moeten supergefocust zijn om ons daartegen te weren. Hier staat de druk erop, al moeten we ons wel afvragen of we over dit soort wegen willen koersen."

Gezonde spanning

Kemna is vooral bang dat andere renners in het peloton onverantwoorde risico's nemen. "De uitdaging overheerst, maar we weten dat de Tour een andere beleving kent dan andere wedstrijden."

"De klassementsrenners en de sprinters willen allemaal van voren zitten. Gecontroleerd rijden is daarom amper mogelijk. We zijn totaal afhankelijk van hoe de koers verloopt."

Na de vier ritzeges van Kittel in de Tour van vorig jaar zullen Kemna en zijn renners te maken krijgen met een hoger verwachtingspatroon. "We voelen druk, maar meer in de zin dat we ons willen laten zien op het hoogste podium. Dat is gezonde spanning en ik denk dat het gaat lukken."

1e etappe: Leeds-Harrogate | Bekijk het profiel van de 1e etappe