Brazilië heeft vrijdag de halve finales bereikt van het WK door in Fortaleza met 2-1 te winnen van Colombia.

Thiago Silva en David Luiz maakten de doelpunten voor het gastland. James Rodriguez kon in de slotfase wat terugdoen door een penalty te benutten.

Brazilië speelt in de halve finale tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Joachim Löw versloeg eerder op vrijdag Frankrijk met 1-0.

Silva bracht de Brazilianen al vroeg aan de leiding in Fortaleza. De Braziliaanse verdediger schoot de bal achter de Colombiaanse doelman David Ospina uit een corner van Neymar.

De eerste doelpoging kwam even daarvoor al op naam van de goed spelende Brazilianen. Neymar mikte een vrije trap een meter naast het doel van de Colombiaanse doelman David Ospina.

Brazilië, met Maicon verrassend voor Dani Alves in het basisteam, hield de overhand in de eerste helft. Uit een voorzet van Neymar kon Hulk oog in oog met Ospina op doel schieten, maar de Colombiaanse doelman had dit keer wel een antwoord. Ook het daaropvolgende schot van Oscar kon de keeper keren.

Colombia kreeg in de openingsfase één kans om op gelijke hoogte te komen. Het schot van Juan Cuadrado, op aangeven van James Rodriguez, belandde in het zijnet. Omdat ook het gastland in het restant van de eerste helft niet meer tot scoren kwam, zochten beide ploegen met een 1-0 ruststand de kleedkamers op.

Schorsing

In de tweede helft begon Colombia iets meer aan te dringen. Tot uitgespeelde kansen leidde dit in het eerste kwartier nog niet.

Thiago Silva kreeg halverwege de tweede helft geel voor het hinderen van keeper Ospina bij het uittrappen. Hij is daardoor geschorst voor de halve finale.

Een doelpunt van Colombia door aanvoerder Mario Yepes werd even later afgekeurd wegens buitenspel.

David Luiz zorgde daarna met een schitterende vrije trap van dertig meter voor een 2-0 voorsprong voor de Brazilianen. De aanleiding voor de vrije trap was dubieus. Er leek geen sprake van een overtreding op Hulk.

James Rodriguez bracht Colombia tien minuten voor tijd terug tot 2-1 door een penalty te benutten. De Colombianen kregen de strafschop nadat de Braziliaanse doelman Julio Cesar een overtreding beging op Carlos Bacca in het strafschopgebied. Verder liet het toch weer wankelmoedige Brazilië het niet meer komen.

Neymar viel in de tweede helft uit met een rugblessure. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek hij een wervel gebroken te hebben. Dat betekent dat hij dit WK niet meer in actie kan komen voor de Brazilianen.

Thiago Silva: 'Gele kaart was een domme actie' | Rodriguez: 'Schande dat we naar huis moeten'