Bondscoach Louis van Gaal houdt de opstelling van Oranje voor de kwartfinale van het WK tegen Costa Rica naar eigen zeggen 'strikt geheim'.

"We hebben gisteren voor het eerst dit toernooi echt in een besloten ruimte getraind. Ik vind dat dat altijd zo zou moeten zijn, maar als mij die kans wordt geboden, zal ik daarvan gebruik maken", aldus de bondscoach vrijdag op zijn persmoment in Salvador.

Nederland traint later op vrijdag voor het laatst voorafgaand aan de wedstrijd van zaterdag. Ook dan zal hij voorkomen dat de opstelling duidelijk wordt, zei Van Gaal. 

Het is vooral de vraag wie de geblesseerde Nigel de Jong zal vervangen. Diens afwezigheid vanwege een liesblessure is volgens de bondscoach een flink gemis voor Oranje.

"Hij is een heel belangrijke speler en ook onze chef van de incidentele pressie. Hij heeft karakteristieken die de anderen allemaal niet hebben."

Bestrijden

Van Gaal wilde ook niet kwijt hoe hij verwacht dat de Costa Ricanen exact gaan spelen. ''Als ik dat ga vertellen, dan kan de trainer van Costa Rica daar misschien ook uit opmaken hoe ik ze wil gaan bestrijden. Ik ben altijd vrij open, maar helaas kan ik dat nu niet doen. Ik weet wel dat ze ongeveer op dezelfde manier als Mexico en Chili voetballen, al zijn de kwaliteiten anders.''

Hij had ook gelezen dat Oranje als favoriet wordt gezien. Zelf ziet hij dat anders. ''Door de media wordt Costa Rica lager ingeschat, maar wij doen dat niet. Ik heb altijd gezegd: wij hebben geen fantastisch team, maar zijn wel heel moeilijk verslaanbaar. We scoren altijd minimaal één keer.''

Nederland en Costa Rica trappen zaterdag om 22.00 uur Nederlandse tijd af in de Arena Fonte Nova.