Ranomi Kromowidjojo zal niet deelnemen aan de EK zwemmen in Berlijn. De olympisch kampioene vindt het verstandiger om zich te focussen op de WK en de Olympisch Spelen van 2016.

Dat heeft de drievoudig olympisch kampioene vrijdag laten weten.

Kromowidjojo verbrak in juni de samenwerking met haar coach Christiaan Sloof. Na overleg met technisch directeur Joop Alberda heeft ze besloten haar focus te verleggen naar de WK korte- en langebaan en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het toernooi in Berlijn komt te snel, zo zegt de Nederlandse. "Het is een turbulent jaar geweest en dat heeft me veel energie gekost. Ik wil investeren voor de komende mondiale toernooien. Daar is een diepte-investering en een intensief trainingsprogramma voor nodig."

"Ik vind het jammer dat ik de EK aan mij voorbij moet laten gaan. Ook voor mijn teamgenoten. Mijn droom is om naast de individuele nummers ook met de estafettemeiden goud na te jagen in Kazan 2015 en Rio 2016." Kromowidjojo maakt vrijdag en zaterdag wel haar opwachting in het Franse Vichy.

Alberda denkt dat de zwemster er goed aan doet het toernooi in Berlijn aan zich voorbij te laten gaan. "Het is goed even weer te 'resetten' na de afgelopen periode en een hernieuwde focus te pakken", vindt de technisch directeur.

Sloof

De 27-jarige Sloof volgde Marcel Wouda op als coach van Kromowidjojo. In juni maakte de jonge trainer bekend te stoppen, al dan niet vrijwillig. "Ik heb op dit moment nog niet voldoende kennis en ervaring om deze missie tot een goed einde te brengen. Ik wil Ranomi en het team die kans niet ontnemen", zei hij toen.

Patrick Pearson is voorlopig de coach van Kromowidjojo. Ondertussen wordt gezocht naar een nieuwe trainer.

50 vrij

Kromowidjojo won vrijdag op de eerste dag van de open Franse titelstrijd de 50 meter vrije slag. De olympische kampioene, was na 24,53 seconden aan de overkant. 

Ze bleef de Duitse Dorothea Brandt (24,84) en de Française Anna Santamans (25,02) duidelijk voor. Inge Dekker, die iets eerder de 100 vlinder al had gewonnen, finishte op de 50 vrij als vijfde in 25,32.

De Zweedse Sarah Sjöström, die Kromowidjojo vorige maand in Rome op zowel de 50 als 100 vrij aftroefde, ontbrak in Vichy. Na die nederlagen in Italië brak Kromowidjojo met haar coach Christiaan Sloof.