De Nederlandse wielerfans die hun hoop hebben gevestigd op een etappezege van Niki Terpstra in de Tour de France kunnen best eens bedrogen uitkomen.

"Ik zal heel weinig voor mijn eigen kansen gaan. Dan moeten Bau en Lau het maar doen hè", zegt de renner van Omega Pharma-Quick-Step lachend.

"De sprints van Cavendish zijn het hoofddoel. Als hij denkt dat er geen sprint gaat komen, mag ik er wel voor gaan. In Frankrijk gaan we maar eens kijken of er nog leuke aanvalsetappes tussen zitten."

Er is Mark Cavendish veel aan gelegen om in zijn eigen Engeland één van de eerste drie etappes te winnen. Zijn moeder is afkomstig uit Yorkshire, de streek waar het zaterdag allemaal begint.

"We zijn er niet zo mee bezig, proberen hem gewoon zo goed mogelijk af te zetten. Of zijn moeder of zijn oma hier nou vandaan komt, het maakt me allemaal niet zo veel uit."

Roubaix

Ondanks de hulp die Cavendish nodig heeft, zal Terpstra zich in de vijfde rit ongetwijfeld laten zien. Het parcours gaat over een deel van de kasseien van zijn geliefde klassieker Parijs-Roubaix, die hij dit jaar won.

"Dat ligt mij natuurlijk wel, maar het zijn maar acht stroken en dat is niet ideaal. Het is geen uitputtingsslag zoals Roubaix, al kan het zeker spectaculair worden."

"Ik heb hier niet de mannen bij me die me normaal gesproken goed afzetten voor de kasseien, die zal ik wel missen. Maar zeker het laatste gedeelte is pittig, daar zal ik niets laten liggen."

Het is voor de 30-jarige Terpstra bovendien moeilijk om zich tijdens een zware ronde als de Tour te richten op één dag. "Naar de klassiekers leef ik toe en dan zijn de dagen daarvoor rustig. Dat kan hier niet."

"Ik ben geen renner die drie weken lang goed kan zijn. Ik moet op één dag knallen normaal gesproken. Aan de andere kant zit het ook vaak alleen in je hoofd. Als ik de benen heb, zal ik zeker iets proberen."

Drinkpauze

Terpstra liet zich ooit ontvallen helemaal klaar te zijn met de Tour, maar de liefde begint langzaam terug te komen nu hij weer twee jaar op rij aan de start staat. "Het blijft niet mijn favoriete wedstrijd, maar het is wel de grootste."

"Als ik er echt geen zin in had, zou ik niet heengaan. Zoveel aandacht van het publiek is ook gewoon leuk." De Tour zal dat enthousiasme in de eerste week nog wel moeten delen met het WK voetbal.

"Dat volg ik ook, maar voetbal blijft toch meer spel dan sport zoals ik al vaker gezegd heb. Als ik zie dat zij na twintig minuten een drinkpauze krijgen, daar zakt mijn broek vanaf. Die hebben ze toch al in de rust."

Langeveld: 'Ik heb geen eigen agenda in de Tour' | Mollema: 'Favorieten verliezen geen tijd in Engeland'