EINDHOVEN - De Nederlandse ijshockeyers hebben donderdag in de vierde wedstrijd van het wereldkampioenschap voor B-landen in Eindhoven hun eerste zege behaald. De formatie van bondscoach Manfred Wolf won van Kroatië: 4-2.

Nederland had de afgelopen week met dezelfde cijfers verloren van zowel Kazachstan als Frankrijk en werd gekleineerd door Wit-Rusland (15-4). De overwinning op Kroatië houdt in dat Nederland zo goed als zeker gevrijwaard blijft van degradatie.

Zaterdag kan de status definitief worden bij winst op Zuid-Korea dat in Eindhoven vooralsnog als schietschijf fungeert en donderdag met 10-0 door Frankrijk werd verpletterd. De Fransen strijden in een rechtstreekse confrontatie om de titel met favoriet Wit-Rusland dat in de vierde wedstrijd met 6-4 won van Kazachstan.

Moeizame start

Nederland kende tegen de Kroaten een moeizame start. In de eerste periode telde de oplettende kijker negentien doelpogingen van de Nederlanders tegen slechts drie voor de tegenstander. Maar ondanks het enorme overwicht bleven de doelpunten uit, of dank zij het goede optreden van doelman Martinovic, of door de besluiteloosheid van de Nederlandse aanvallers.

Geheel tegen de verhouding in kwam Kroatië in de 24e minuut op voorsprong. Gojanovic strafte een onachtzaamheid af. Het was voor Nederland het sein om het tempo op te voeren. Verdediger Jacco Landman maakte vijf minuten later met een schot vanaf de blauwe lijn de gelijkmaker, Schaafsma zorgde drie minuten later voor de eerste voorsprong.

Spanning

De eerste overwinning leek binnen bereik, maar door de 2-2 van Kopajtic keerde de spanning in de laatste periode alsnog terug. De mooiste aanval van de wedstrijd zorgde voor de beslissing, Bultje scoorde na een fraaie assist van Jacco Landman. De 4-2 kwam op naam van Livingston, die evenals Bultje zijn toernooi-totaal op vier treffers bracht.

"Ik ben trots op mijn spelers", sprak de winnende coach Manfred Wolf na afloop. "Ze hebben veel karakter getoond, ook op de moeilijke momenten was de wil om te winnen aanwezig. Daarvoor heb ik veel respect."

Jacco Landman, die de derde treffer voorbereidde: "Het was na de zware nederlaag tegen Wit-Rusland wel even wennen, we waren nu de sterkere ploeg, speelden in een keer de andere kant uit. We zijn twee keer van een achterstand goed teruggekomen. Het doel is bereikt."

Zuid-Korea

Mogelijk kan Nederland zaterdag in het afsluitende duel met Zuid-Korea niet beschikken over Dennis ten Bokkel. De speler van Tilburg liep in de beginfase een knieblessure op bij een botsing met teamgenoot Erik Landman. "Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure is", zei Wolf.