Tom Dumoulin heeft er geen moeite mee dat er na zijn goede debuut in de Tour de France van vorig jaar nieuwe heldendaden van hem worden verwacht door het Nederlandse publiek.

"Dat moet geen probleem zijn. Door dat jaar ervaring weet ik wat ik kan verwachten in de Tour, ik voel geen druk", zegt de Maastrichtenaar zelfverzekerd tegen NU.nl.

"Ik doe leuker mee dan vorig jaar in de World Tour en de laatste maand zit er een stijgende lijn in mijn resultaten. Ik hoop dat dat zo blijft."

Die resultaten brengen volgens Dumoulin een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. "Het is logisch dat de buitenwereld meer wil doordat ik na de Tour mooie uitslagen heb neergezet."

Zijn rol bij Giant-Shimano is hetzelfde als vorig jaar: Marcel Kittel en John Degenkolb ondersteunen in de sprints en bij zwaardere etappes zelf voor zijn kansen gaan.

"Ik zal mijn dagen uitkiezen en proberen een rit te winnen. Ik ben heel ambitieus wat dat betreft en vind dat het weleens tijd wordt voor een Nederlandse ritzege."

Aju

De pas 23-jarige Dumoulin heeft regelmatig moeite om zich in te houden tijdens races. Dat zal tijdens de Tour essentieel zijn voor de jongeling. "Ik moet soms de slotklim rustig oprijden om mijn krachten te sparen."

"Misschien denk ik dit jaar iets makkelijker: het is wel goed zo en dan zeg ik aju. Als ik dan de dag daarna goede benen heb, ga ik er wel voor hoor. Ik kom niet naar de Tour om een beetje te lamballen."

Over klassementsambities heeft Dumoulin geen moment nagedacht. "Dan word ik 23e of zo en daar heb ik niks aan. Iets van 55e worden met een ritzege, dat telt wel. Daarom moet ik echt mijn dagen uitkiezen."

Tijdrit

Eén van die dagen is in ieder geval de tijdrit. Dumoulin mag in zijn Nederlandse kampioenstrui beginnen aan zijn favoriete discipline. Het is echter wel wachten tot de twintigste etappe, een dag voor de finish in Parijs.

"Het is niet mijn tijdrit, hij is wel erg lang en zwaar. Het is de vraag wie er dan nog fris is. Ik kijk er wel heel erg naar uit, heb wel vaker een tijdrit goed gereden als ik vermoeid was. Het is zeker een doel."

Alles gaat Dumoulin uit de kast halen om maar die eerste Nederlandse ritwinnaar sinds Pieter Weening in 2005 te worden. "We doen internationaal echt mee om de overwinning, dus ik hoop dat dit het jaar gaat zijn."

Slagter: 'Dicht mezelf kansen op ritzege toe' | Boom: 'Belkin-renners kunnen zich in de kijker rijden'