MALMO - Het Nederlandse badminton beleefde donderdag in Malmö een historische dag in het enkelspel op het Europees kampioenschap. Drie van de vier halve finalistes spelen voor Nederland: Brenda Beenhakker, Mia Audina en Yao Jie. Dit betekent dat minimaal een zilveren plus twee bronzen medailles ten deel vallen aan de equipe van Martijn van Dooremalen.
badminton
Europees kampioenschap
halve finalistes

De bondscoach mocht zich bovendien verheugen in de halvefinaleplaats van het gemengd dubbel Chris Bruil en Lotte Jonathans. Omdat in het badminton nimmer gespeeld wordt om de derde plaats heeft dit duo ook minimaal brons te pakken.

Beenhakker

Brenda Beenhakker had de grootste moeite in de kwartfinale. Zij speelde tegen Kelly Morgan uit Wales. BB won de eerste game maar kwam daarna twee games achter. "De klasse van Brenda was dat ze kalm bleef nadat ze de tweede game liet glippen", loofde Van Dooremalen achteraf.

Beenhakker knokte voor ieder punt en was op de belangrijke momenten de meerdere van haar taaie tegenstandster: 7-2 6-8 4-7 7-2 -1. De partij duurde lang, bijna een uur. In de halve eindstrijd speelt Beenhakker tegen Mia Audina, die binnen een half uur klaar was met de Finse Anu Wekström: 7-3 7-5 7-3. Volgens Van Dooremalen speelde Audina op haar gemak.

Yao Jie

Daardoor morste ze wat punten. Yao Jie veegde de Engelse Julie Mann van de baan. In nog geen twintig minuten was het 7-2 7-1 7-1. In de halve eindstrijd speelt Jie tegen de Deense Camilla Martin, eerste geplaatst. Martin versloeg donderdagavond de Oekraïense Jelena Nozdran met 7-2 7-2 -0. Van Dooremalen: "Van Camilla Martin weten we alles. Jie is een onbekende. Dat kan een interessante strijd worden."

Bruil/Jonathans

Het gemengd dubbel van Chris Bruil met Lotte Jonathans behaalde donderdag twee zeges. In de derde ronde versloegen zij Jose Crespo en Dolores Gomez uit Spanje met 7-2 7-3 8-6. In de kwartfinale zorgden zij voor een flinke verrassing door winst op Jonas Rasmussen en Jane Bramsen van Denemarken. 7-4 8-6 8-6.

"Alles klopte dit keer", juichte Lotte Jonathans. "Een paar weken geleden verloren we nog van dit koppel. De tweede game was beslissend. Wij wonnen maar zaten zwaar tegen kramp aan. Met twee games voordeel konden we in de derde een beetje ontspannen."