Tom Jelte Slagter heeft er geen problemen mee dat hij regelmatig wordt genoemd als kanshebber om de eerste Nederlandse ritwinnaar in de Tour de France te worden sinds Pieter Weening in 2005.

"Ik dicht mezelf wel kansen toe in bepaalde situaties, maar dan moet het koersverloop heel specifiek in mijn voordeel zijn", aldus de Groninger tegen NU.nl.

"Er zitten best wat etappes tussen, zoals de tweede naar Sheffield, dat ik denk: dit parcours is perfect voor mij."

Slagter, die zijn Tourdebuut maakt, is echter ook voor Garmin-Sharp in Frankrijk om zijn kopman Andrew Talansky bij te staan.

"Ik houd echt wel in mijn hoofd dat hij het belangrijkste is. Talansky mag geen tijd verliezen en moet steun hebben."

"Dat staat op nummer één, maar als er een kans is en ik krijg de ruimte probeer ik wel een goede uitslag neer te zetten."

Hectisch

De 24-jarige Slagter had graag vorig jaar al de Tour gereden voor Belkin, maar de ploeg nam hem niet mee. "Dat was mooi geweest, maar dit is een goed moment. Ik voel me goed en fit dit jaar."

De grootsheid van de Tour maakt wel indruk op de tweevoudig ritwinnaar van Parijs-Nice. "Dit is wel een stukje groter dan andere koersen. Parijs-Nice is bijvoorbeeld niet te vergelijken met hier."

"Er is twee dagen voor de start al ontzettend veel aandacht voor de renners, straks staan er duizenden mensen langs de kant. Het koersverloop is ook hectisch, maar we doen er vrolijk aan mee."

Gérardmer

Slagter is een specialist op de kleine klimmetjes, maar kent geen angst voor het hooggebergte. "Ik hoef niet in de bus te gaan zitten, kom die bergen wel over. Parijs niet halen is geen moment in me opgekomen."

Tot het eindstation over ruim drie weken lijken er genoeg etappes tussen te zitten waarin Slagter voor zijn kansen kan gaan. "Die naar Gérardmer is ook mooi hoor." Juist in die plaats troefde Weening op een paar centimeter Andreas Klöden af.