Tijdritspecialist Fabian Cancellara heeft ook dit jaar geen proloog in de Tour de France om direct het geel te pakken, maar de Zwitser is wel één van de favorieten voor de vijfde rit die het peloton over de kasseien van Parijs-Roubaix voert.

"Dat is een grote kans voor me. Het gaat zeker hectischer worden dan Parijs-Roubaix omdat alle klassementsmannen voorin willen zitten", aldus Cancellara twee dagen voor de Tourstart in Leeds.

"Het wordt een grote chaos, zeker omdat de rit met 160 kilometer vrij kort is. De klimmers lopen een groot risico om tijd te verliezen. Ze zullen het zwaar krijgen en dat maakt het heel interessant." 

De 33-jarige Cancellara, die drie keer de sterkste was in Roubaix, toonde op de presentatie van zijn ploeg Trek weinig sympathie voor de geluiden dat de kasseienrit niet past in een ronde als de Tour.

"Nu ben ik in het voordeel en in de laatste week de klimmers. Dat is hoe de sport werkt. We stoppen toch ook niet met klimmen omdat renners zoals ik daar niet van houden?"

Andy Schleck

Fränk Schleck en Haimar Zubeldia zijn de voornaamste troeven van Trek in het algemeen klassement. Vorig jaar dacht Andy Schleck daar nog een kans op te maken, maar de jongste van de gebroeders is nu een knecht in de bergen.

"Ik ben hier met lagere ambities, maar dat lijkt me realistisch gezien de laatste jaren. Toch blijf ik een renner met veel capaciteiten en zou ik best een rit kunnen winnen. Het zou ongepast zijn als ik nu de leider van het team wilde worden, ik ga de andere klimmers helpen en daar ben ik tevreden mee."

De 29-jarige Schleck, in 2010 nog winnaar van de Tour omdat Alberto Contador uit de uitslag werd geschrapt, denkt ooit weer te kunnen strijden om de eindzege in een grote ronde.

"Anders had ik hier niet gezeten. Mijn doel blijft terugkomen op mijn oude niveau en daar geloof ik heilig in. Het zal niet gemakkelijk worden, maar ik ben een vechter. Het leven zit vol verrassingen."

Voigt

Jens Voigt (42) gaat ook van start namens Trek. De Duitser begint al weer aan zijn zeventiende Tour, een evenaring van het record van Stuart O'Grady en George Hincapie. Dat terwijl Voigt vorig jaar nog meldde dat het zijn laatste deelname was.

"Tot twee weken geleden wist ik nog niet zeker of ik hier zou zitten. Ik wist niet of ik dit nog wel kon presteren, de kans was zestig procent dat ik niet ging. Toen ging het goed in de Dauphiné en nu zit ik hier."

"Dit is waarschijnlijk mijn laatste haha. Nee, ik beloof bij deze dat ik echt ga stoppen na dit jaar. Het is nog even door mijn hoofd geschoten om voor de achttiende te gaan, maar ik mag vooral trots zijn dat ik nu ben geselecteerd."

Bekijk het etappe-overzicht van de Tour de France