Chris Froome verwacht een open Tour de France. De 29-jarige renner van Team Sky beschouwt zichzelf niet als de grote favoriet voor de eindzege.

"Er doen dit jaar veel grote kampioenen mee", vertelt Froome aan Cyclingnews. "Alberto Contador voert de World Tour-ranking aan, die kun je moeilijk een underdog noemen."

"Een aantal coureurs zal gaan strijden om de winst. Ik behoor ook tot de kandidaten. Dat ik als winnaar van vorig jaar het rugnummer 1 draag, betekent echter niet dat ik er met kop en schouders bovenuit steek."

"Het wordt een heel open wedstrijd, zeker ook in de eerste week. Ik zal niet kunnen voorspellen wie er die dagen in de gele trui zal rijden."

Afdalingen

Volgens Froome zullen zijn concurrenten hem geen moment met rust laten. "Contador en Vincenzo Nibali zijn opportunistische coureurs. Ze kunnen ook aanvallen in waaieretappes of in afdalingen, dat hebben ze al vaak gedaan en daar houden we zeker rekening mee."

De kopman van Team Sky beleefde een mindere voorbereiding dan vorig jaar. Froome moest de Tirreno-Adriatico laten schieten wegens een blessure aan zijn onderrug en kwam in de slotfase van het Critérium du Dauphiné ten val waardoor hij slechts als twaalfde eindigde.

"De aanloop was inderdaad heel anders dan in 2013, mijn leven is ook veranderd door de Tourzege. Ik kende wat moeilijkheden, maar ik ben blij met mijn huidige conditie. Tijdens de training had ik nog wel een week last van de valpartij. Misschien is het uiteindelijk een voordeel en ben ik iets frisser in de tweede en derde week van de Tour."

Beslissing

Froome stelt dat de Tour zoals altijd zal worden beslist in de bergetappes en in de tijdrit. "Mijn grootste doel is dat ik op de een na laatste dag, met de tijdrit, nog dicht bij de gele trui sta, als ik al niet in het geel rijd."

De Ronde van Frankrijk begint zaterdag met een vlakke etappe tussen Leeds en Harrogate.