Giant-Shimano staat met een op het eerste oog voorzichtige doelstelling aan de start van de Tour de France. Eén ritzege is het hoofddoel van de Nederlandse formatie die vorig jaar vier ritten won met topsprinter Marcel Kittel.

"Het is niet voorzichtig, het is realistisch. Vorig jaar hebben we het supergoed gedaan en we weten dat er heel veel voor nodig is om dat te overtreffen", legt Tom Veelers drie dagen voor de start in Leeds uit aan NU.nl.

De Tukker is de laatste man in de sprinttrein van Giant voordat zijn Duitse kopman richting de finish spurt. "We willen eerst één etappe pakken en daarna kijken we wel verder. Er staan hier heel veel goede jongens aan de start hoor."

Cavendish

Toch onderscheidde Giant, toen nog onder de naam Argos-Shimano, zich vorig jaar door bij alle sprints voorin mee te doen. Dat zal dit jaar ook weer het geval zijn volgens Veelers.

"We hebben nog steeds de beste sprinttrein van de wereld. Quick-Step en Lotto zijn de belangrijkste concurrenten, maar voor mijn gevoel net iets minder qua anticipatie en communicatie."

Met die twee Belgische ploegen noemt Veelers meteen de belangrijkste concurrenten van Kittel op. Mark Cavendish aast met de start in zijn eigen Groot-Brittannië in dienst van Quick-Step op meer dan zijn twee dagsuccessen van 2013. André Greipel van Lotto was vorig jaar de minste van de drie grote namen met één etappewinst.

Veelers: "We zullen zien wie deze keer de beste is. Ik hoop dat iedereen op topniveau is en dat het mooie en faire sprints gaan worden. Jongere renners als Arnaud Démare en Peter Sagen hikken er ook tegenaan. Voor hen is er zeker iets mogelijk."

Hunkeren

De 29-jarige Veelers, die begint aan zijn derde Tour, voorspelt in ieder geval een hoog niveau bij Giant. "We zijn gewoon in heel goede vorm en dat geldt ook voor mezelf. De ervaring die ik nu heb, gecombineerd met een goede conditie, is ideaal."

Vorig jaar pakte Kittel in de eerste etappe op Corsica ook nog de gele trui. Dit keer zal die in Engeland in ieder geval niet zomaar naar Cavendish gaan. "Voorlopig hebben we de eerste en de derde rit aangekruist. Het zou uniek zijn als we weer het geel kunnen pakken, maar de finish in Londen op maandag is ook heel bijzonder."

Veelers kan niet wachten tot de Tour begint. "Het is echt hunkeren naar die eerste rit, helaas duurt het nog drie dagen. We willen gewoon slagen en weten dat het erin zit met Kittel."