Titelverdediger Andy Murray is woensdag uitgeschakeld in de kwartfinales van Wimbledon. De 27-jarige Schot verloor in drie sets van Grigor Dimitrov.

De 23-jarige Bulgaar zegevierde na zo'n twee uur spelen op het centre court met 6-1 7-6 en 6-2.

De als derde geplaatste Murray werd vorig jaar de eerste Britse man sinds Fred Perry in 1936 die de titel pakte op de All England Lawn Tennis Club. De laatste keer dat de nummer vijf van de wereld niet tot de halve eindstrijd reikte op Wimbledon was in 2008.

Dimitrov, de nummer dertien van de wereldranglijst, kwam tot dit jaar nog nooit verder dan de tweede ronde in Londen. Hij strandde eerder dit jaar bij de Australian Open in de kwartfinales, zijn beste resultaat op een Grand Slam-toernooi.

Onnodige fouten

In zijn eerste vier partijen op Wimbledon had Murray nog geen set verloren en de olympisch kampioen was zeventien partijen op rij ongeslagen op het Londense gras, maar hij begon erg zwak aan de partij tegen Dimitrov.

De pupil van Roger Rasheed dicteerde het spel met harde slagen vanaf de baseline en vooral met zijn forehand bracht hij Murray in de problemen. Dimitrov sloeg in de derde en vijfde game toe en na 25 minuten stond hij met 1-0 in sets voor.

In het tweede bedrijf werd het een echte wedstrijd. Beide spelers pakten één servicebreak, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin was Dimitrov met 7-4 de sterkste.

Murray verspeelde in de derde set zijn eigen servicegame met een dubbele fout, waardoor de Bulgaar op 4-2 kwam. Dat was de definitieve beslissing in de partij. De titelverdediger maakte in de hele partij maar liefst 37 onnodige fouten en sloeg slechts 24 winners.

Djokovic

Dimitrov neemt het in de halve finale op tegen Novak Djokovic. De als eerste geplaatste Serviër had veel moeite met Marin Cilic, maar won wel in vijf sets: 6-1, 3-6, 6-7, 6-2 en 6-2.

Djokovic leek na de 6-1 in de eerste set een makkelijke middag te krijgen, maar was daarna slordig tegen de effectief spelende Cilic. Na drie sets keek hij tegen een 2-1 achterstand aan, onder meer door in de derde set te zijn gebroken na een dubbele fout.

In de vierde set was het beste er wel af bij Cilic, die met een halvefinaleplaats eerder dit jaar op de Australian Open zijn beste resultaat behaalde. Djokovic brak de eerste twee servicegames van zijn tegenstander en won de set daarmee zonder veel moeite met 6-2.

Het wedstrijdbeeld uit de vierde set werd doorgetrokken in de vijfde, waar Djokovic wederom de eerste game brak en daarna de wedstrijd rustig uit kon spelen.

Murray: 'Dimitrov was hele partij beter' | Federer ten koste van Wawrinka naar laatste vier I Bekijk alle uitslagen op Wimbledon