Zeventien Nederlanders zullen zaterdag van start gaan in de 101e editie van de Tour de France. Belkin is met zeven renners de hofleverancier.

Het Nederlandse World Tour-team heeft Bauke Mollema, Lars Boom, Stef Clement, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Tom Leezer en Bram Tankink opgesteld.

Giant-Shimano ruimde een plek in de selectie in voor Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Albert Timmer en Tom Veelers. Zij zullen voornamelijk moeten werken voor de Duitse topsprinter Marcel Kittel.

De vijf Nederlanders die in buitenlandse dienst de Tour rijden zijn Danny van Poppel (Trek), Niki Terpstra (Omega Pharma-QuickStep), Lieuwe Westra (Astana), Sebastian Langeveld en Tom-Jelte Slagter (beiden Garmin-Sharp).

Afgelopen jaar gingen eveneens zeventien Nederlanders van start, maar destijds was er met Vacansoleil-DCM nog een derde Nederlandse ploeg actief in het Tourpeloton.

Stijging

In 2012 begonnen achttien Nederlanders aan de drieweekse rittenkoers. Dat was een flinke stijging ten opzichte van 2010 (acht) en 2011 (twaalf).

Met een vlakke rit tussen Leeds en Harrogate wordt de Ronde van Frankrijk zaterdag op gang geschoten.