België heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlande tijd) geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Brazilië. De 'Rode Duivels' waren na verlenging met 2-1 te sterk voor de Verenigde Staten.

Kevin De Bruyne en invaller Romelu Lukaku waren in de extra tijd van het spectaculaire duel in Salvador trefzeker namens de Belgen. Julian Green deed nog iets terug namens 'Team USA'.

België was in de reguliere speeltijd veel sterker dan de Amerikanen, maar wist het veldoverwicht niet uit te drukken in doelpunten, het veldoverwicht en het grote aantal kansen ten spijt.

Het elftal van bondscoach Marc Wilmots mag het bij de laatste acht zaterdag om 18.00 uur opnemen tegen Argentinië, dat eerder op de dag Zwitserland na extra tijd versloeg (1-0).

Al in de eerste minuut kwam de jonge Belgische spits Divock Ogiri oog in oog te staan met de sterk keepende Tim Howard, maar de vervanger van Lukaku wist het net niet te vinden. In het vervolg van de eerste helft vielen aan beide kanten de nodige kansen te noteren.

Onzorgvuldig

Zowel de 'Rode Duivels' als de Amerikanen waren echter onzorgvuldig in de afronding. Onder anderen Clint Dempsey en Jermaine Jones faalden namens de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann, terwijl bij de Belgen Jan Vertonghen, Eden Hazard en Origi het vizier niet op scherp hadden staan.

Na de hervatting kwam België met nog meer aanvallende bedoelingen de kleedkamer uit. De Verenigde Staten werden steeds verder teruggedrongen en overleefden ternauwernood mogelijkheden voor Dries Mertens, Origi, Kevin Mirallas en Vincent Kompany.

Ondanks het overwicht van België en het grote aantal kansen wist Howard zijn doel schoon te houden en dwong de doelman met 'Team USA' een verlenging af, omdat er na 90 minuten nog steeds 0-0 op het scorebord stond. In de derde minuut van de extra tijd kwamen de 'Rode Duivels' dan eindelijk op voorsprong. De Bruyne zorgde voor de verdiende 1-0.

Vlak voor de korte pauze in de verlenging verdubbelde invaller Lukaku de voorsprong namens de 'Rode Duivels', die zo de wedstrijd rustig uit leken te kunnen spelen tegen de moegestreden Amerikanen. Invaller Green deed echter nog iets terug voor de Verenigde Staten, waardoor de wedstrijd in Salvador eindigde in 2-1.

Wilmots blij met Lukaku, Howard trots op Amerikaanse ploeg | 'Laat Lionel Messi maar komen' | Bekijk de uitslagen en het programma van het WK