Siem de Jong verruilt Ajax voor Newcastle United. De 25-jarige middenvelder annex aanvaller tekent voor zes jaar op St. James' Park.

Zowel Ajax als Newcastle bevestigt dinsdagavond de transfer van De Jong. De clubs doen geen mededelingen over het bedrag dat met de overstap gemoeid is.

"Het doet eerlijk gezegd wel een beetje pijn om weg te gaan", zegt de voormalige captain van de Amsterdammers op de website van zijn oude club. "Ik heb heel veel mooie jaren bij Ajax meegemaakt. Met name de afgelopen vier seizoenen waren onvergetelijk met de vier landstitels op een rij."

"Het was ook eervol om de aanvoerdersband te mogen dragen. Ik heb met veel plezier bij Ajax gespeeld. Toch vind ik het nu een mooi moment voor een volgende stap in mijn carrière. In de Premier League hoop ik een nieuwe prikkel te vinden."

De Jong had eerder op dinsdag het trainingskamp van de landskampioen in Oostenrijk al verlaten om een medische keuring te ondergaan bij de Engelsen.

Schoolvoorbeeld

Bij Ajax beschikte de middenvelder over een verbintenis voor nog één seizoen. De Jong had zijn trainer Frank de Boer al beloofd dat hij bij zou tekenen indien het niet tot een overgang zou komen voor de zomerse transferdeadline.

"Deze transfer naar de Premier League is Siem van harte gegund", zegt Marc Overmars, de directeur voetbalzaken van Ajax. "Al met al is hij een schoolvoorbeeld van hoe wij het bij Ajax voor ogen hebben met onze talenten. Wij wensen hem heel veel succes."

Newcastle-manager Alan Pardew spreekt over een 'grote transfer'. "We zijn heel blij met Siem. Hij zal ons intelligentie geven in de aanval en kansen voor ons creëren, iets wat we aan het eind van vorig seizoen misten. Onze fans zullen zijn speelstijl gaan waarderen."

Siems broer Luuk de Jong speelde het afgelopen halfjaar nog op huurbasis voor Newcastle United, maar werd niet definitief vastgelegd. Bij de Engelse club spelen al de Nederlanders Tim Krul en Vurnon Anita.

Aanvoerder

De 25-jarige De Jong maakte in 2007 zijn debuut voor Ajax, dat hem twee jaar eerder oppikte bij De Graafschap.

In de laatste twee van zijn zeven seizoenen in het eerste elftal (168 eredivisieduels, 57 doelpunten) droeg de geboren Zwitser de aanvoerdersband. Hij veroverde vier landstitels op rij met de Amsterdammers.

Het afgelopen seizoen werd de aanvallende middenvelder veel gehinderd door blessureleed. Mede daardoor kwam de zesvoudig international (twee goals) niet in aanmerking voor de WK-selectie van het Nederlands elftal.