Door een goal van Angel Di Maria diep in de verlenging heeft Argentinië dinsdag ten koste van Zwitserland de kwartfinales van het WK bereikt: 1-0.

Het duel in São Paulo leek lang op een strafschoppenserie uit te draaien totdat Lionel Messi na een mooie dribbel Di Maria aanspeelde, die de bal langs doelman Diego Benaglio schoot.

In de zinderende slotminuten van de verlenging raakte Blerim Dzemaili voor de Zwitsers nog de paal.

De wereldkampioen van 1978 en 1986 schaarde zich zo voor de achtste keer in totaal en voor de derde keer op rij bij de laatste acht op een wereldkampioenschap. Bij de laatste twee WK's was de kwartfinale het eindstation voor de Argentijnen.

Argentinië speelt zaterdag om 18.00 uur in de kwartfinales tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de VS en Belgie. Die twee landen treden dinsdag om 22.00 uur in het strijdperk.

Argentinië pas na verlenging langs Zwitsers

Argentinië heeft met hangen en wurgen de kwartfinale van het WK bereikt. De ploeg van Alejandro Sabella klopte Zwitserland door een doelpunt in de 118e minuut van Angel di Maria. © ANP
Drie heiligen voor de Argentijnse fans. © ANP
Argentinië speelde stroef en kreeg aanvankelijk niet veel mogelijkheden. © ANP
Lionel Messi kijkt toe hoe Ricardo Rodriguez een bal aanneemt. De vedette kwam er in de eerste helft weinig aan te pas. © ANP
Messi scoorde vier keer in de groepsfase van dit WK, maar kreeg in de eerste helft niet meer dan wat halve kansjes. © ANP
Fernando Gago en Argentinië konden niet overtuigen in het eerste uur. De beste kansen waren voor Zwitserland. © AN
Lionel Messi werd niet altijd begrepen door zijn teamgenoten. © ANP
Xherdan Shaqiri, in de vorige wedstrijd goed voor drie goals, was soms gevaarlijk met zijn dribbels. © ANP
Na de rust drukte Argentinië de Zwitsers steeds meer naar achter. Onder meer Gonzalo Higuain miste een aardige kans. © ANP
Xherdan Shaqiri neemt een corner in de imposante Arena São Paulo. © ANP
De Zwitsers kwamen er na rust amper nog uit en werden meerdere malen gered door keeper Diego Benaglio. © ANP
Ook een bij vlagen afwezige Messi kon niet voorkomen dat er verlengd moest worden in São Paulo. © ANP
Ook in de extra tijd werd er lang niet gescoord, totdat Di Maria op aangeven van Messi de 1-0 maakte. © ANP
In de zinderende slotminuten van de verlenging raakte Blerim Dzemaili voor de Zwitsers nog de paal. © ANP
Blerim Dzemaili kan het niet geloven, maar Zwitserland ligt er uit. © ANP

Weinig samenhang

Titelfavoriet Argentinië had drie keer gewonnen in de groepsfase, maar nog geen grote indruk kunnen maken. Zowel tegen Bosnië-Herzegovina (2-1) als tegen Iran (1-0) als tegen Nigeria (3-2) was het verschil maar één goal.

Positief voor bondscoach Alejandro Sabella was wel dat vedette en aanvoerder Messi vier keer het doel wist te vinden.

Tegen Zwitserland speelden de Zuid-Amerikanen echter lang weinig samenhangend. De beste kansen in de eerste helft waren zelfs voor de ploeg van Ottmar Hitzfeld, die met een zwaar gemoed op de bank zat omdat zijn 82-jarige broer Winfried maandag overleed.

Geluk

De Zwitserse middenvelder Granit Xhaka had de bal na bijna een half uur zo maar kunnen inschieten, na een prachtige dribbel van Xherdan Shaqiri op rechts. Hij gaf Sergio Romero in het Argentijnse doel echter de kans te redden.

De oud-doelman van AZ had even later alle geluk aan zijn kant bij een inzet van Josip Drmic. De twijfelende keeper was volledig uit positie, maar de aanvaller van Bayer Leverkusen verzuimde dat af te straffen en schoot de bal simpel in de handen van Romero.

Argentinië speelde stroef en kreeg aanvankelijk niet veel mogelijkheden. Opnieuw had de formatie moeite het spel te maken. Wel had Ezequiel Garay kunnen inkoppen na een snoeiharde hoekschop van Di Maria, maar de verdediger kreeg zijn hoofd onvoldoende achter de bal.

Ezequiel Lavezzi, vervanger van de geblesseerde Sergio Agüero, schoot een keer in de korte hoek maar zag doelman Benaglio ingrijpen.

Messi

Na de hervatting zetten de Argentijnen het duel meer naar hun hand. Messi en Di Maria kwamen nadrukkelijker in beeld.

Twee keer was Gonzalo Higuain met het hoofd dicht bij een treffer, maar beide keren was zijn inzet net niet goed genoeg. Messi liet zich zien met een schot van afstand, dat hij over het doel zag verdwijnen.

In de 78e minuut leek de Barcelona-aanvaller toch nog op weg naar de beslissing. Met een korte beweging creëerde hij net voldoende ruimte om uit te halen, maar Benaglio was net op tijd bij de grond om een treffer te voorkomen.

In de verlenging creëerden de vermoeide ploegen weinig kansen, totdat Messi het nog één keer op zijn heupen kreeg en Di Maria in staat stelde om matchwinner te worden.

Ottmar Hitzfeld beleeft afscheid met veel emoties | Matchwinner Di Maria vindt zege Argentinië verdiend | Bekijk de uitslagen en het programma van het WK