Als het aan Bernie Ecclestone ligt wordt er na 2016 niet meer op het circuit van Monza gereden. Het huidige contract loopt over twee jaar af en Ecclestone weet niet of hij de verbintenis wil verlengen.

Dat zei de commerciële baas van de Formule 1 dinsdag tegen Gazzetta dello Sport.

''De toekomst van het circuit ziet er niet goed uit. Ik denk niet dat we nog een contract tekenen voor deze race. Het vorige contract was rampzalig voor ons commercieel gezien. Na 2016 is het bye bye", zegt Ecclestone.

De eigenaren van de Italiaanse baan kunnen op dit moment geen financieel aantrekkelijk pakket aanbieden voor de Formule 1. Dit komt onder meer door de lage kijkcijfers in Italië.

Volgens Ecclestone zou dit komen door de matige prestaties van Ferrari.

''Als Ferrari weer eerste en tweede wordt tijdens de kwalificaties en races, dan zouden de kijkcijfers wereldwijd omhoog schieten. Ferrari is een wereldwijde passie.''

Mugello

Mocht Monza niet in staat zijn de Grand Prix van Italië aantrekkelijker te maken dan kan Mugello het alternatief zijn. De president van Ferrari is de eigenaar van de baan en heeft vaker geopperd om de GP daar te verrijden. Ecclestone heeft tot op heden nog niets gehoord.

De Grand Prix van Italië wordt al sinds 1950 verreden op het circuit van Monza en is één van de meeste bekende banen ter wereld. Alleen in 1980 werd er een uitstapje gemaakt naar Imola.

Drie auto's

Ecclestone is daarnaast voorstander van het schrappen van teams die moeite hebben om rond te komen. ''Die moeten stoppen. Als je het geld niet hebt, moet je weg. Dat is beter voor de Formule 1.''

Grotere teams zouden dan met een derde auto moeten rijden volgens de 83-jarige Brit. ''Wat is beter? Een derde Ferrari of een Caterham auto? Ferrari kan nieuwe sponsoren in Amerika vinden en een Amerikaanse coureur aanstellen.''

''Caterham heeft veel geld moeten investeren en zoekt daarom naar coureurs die betalen om te mogen rijden. Maar waarom? Ze zijn nog nooit competitief geweest'', aldus Ecclestone.