BOEKAREST - Roemeense sportmensen moeten voortaan bij een notaris hun werkelijke leeftijd laten registreren. Daarmee hoopt het ministerie van Sport dat er een einde komt aan het gesjoemel met leeftijden in vooral het Roemeense turnen.

Media in het Oost-Europese land hebben de afgelopen dagen fraude met paspoorten van beroemde turnsters onthuld. De voormalige wereldkampioenes Gina Gogean, Alexandra Marinescu en Daniela Silivas hadden paspoorten waarop ze een à twee jaar ouder waren dan in werkelijkheid. Zodoende konden de jonge meisjes toch meedoen aan seniorentoernooien.

Minister Gingaras van Sport heeft besloten om de fraude onmiddellijk aan te pakken. Alle atleten, turnsters in het bijzonder, moeten een schriftelijke verklaring over hun leeftijd afleggen bij een notaris. Een geboortebewijs hoort daarbij. "Het is bedoeld voor de sportmensen om hun leeftijd te kunnen bewijzen. Zij zijn degenen die lijden onder de fraude", verklaarde Gingaras. Marinescu, die in 1996 en 1997 met de Roemeense ploeg wereldkampioen werd, bekende tegenover de media dat ze moest zeggen dat ze twaalf jaar oud was, terwijl ze in het echt een jaar jonger was.

De Roemeense turnbond ontkent alle beschuldigingen over paspoortfraude.