Tinkoff-Saxo neemt Roman Kreuziger niet mee naar de Ronde van Frankrijk. Dat heeft de ploeg zaterdag gemeld.

De teamleiding heeft het besluit genomen, omdat wielerbond UCI hoogstwaarschijnlijk een tuchtprocedure gaat starten tegen de Tsjech vanwege afwijkingen in diens bloedpaspoort, zo stelt het in een verklaring op de website van de ploeg.

De afwijkingen dateren al van 2011 en 2012, toen Kreuziger nog voor Astana reed. De UCI vroeg de renner daarna om uitleg, maar is niet tevreden met het antwoord.

Kreuziger, vorig jaar nog vijfde in de Tour, ontkent volgens de formatie doping te hebben gebruikt. Tinkoff-Saxo staat achter zijn renner en weigert hem voorlopig te schorsen totdat de UCI of de Tsjechische wielerbond dat eist, maar wel is besloten dat hij voorlopig geen wedstrijden rijdt.

Kreuziger zou in de Tour de belangrijkste knecht zijn van de Spanjaard Alberto Contador, een van de favorieten voor de eindzege.

Experts

De 28-jarige Kreuziger kreeg vorig jaar al te horen dat de UCI verdachte bloedwaarden had gevonden. De Tsjech liet daarop zijn gegevens door twee onafhankelijke experts controleren. Zij zeiden beiden dat de bloedwaarden niet afwijkend waren en geen dopinggebruik verklaarden.

Sinds hij die bevindingen in oktober opstuurde, hoorde de Tsjech lang niets meer van de antidopingcommissie van de UCI. Eind mei lieten ze echter ineens horen de verklaringen van zijn experts niet te accepteren.

Kreuziger nam een derde expert in de arm die ook verklaarde dat de afwijkingen niet louter door dopinggebruik zijn te verklaren. De UCI reageerde eind juni met een brief dat hij voor de tuchtcommissie moet verschijnen.

Kreuziger geldt al jaren als een groot talent. In 2011 werd hij vierde in Luik-Bastenaken-Luik en vijfde in de Giro d'Italia. In de Italiaanse ronde werd hij toen de beste jongere. Een jaar later won hij een rit in de Ronde van Italië en werd hij vijftiende in het klassement.

De Tsjech boekte zijn grootste zege vorig jaar toen hij de Amstel Gold Race op zijn naam schreef. Dit jaar was een derde plaats in de Tirreno-Adriatico zijn beste resultaat.