Paul van Ass vertrekt als bondscoach van de Nederlandse hockeyers. Zijn aflopende contract wordt niet verlengd.

Dat meldt de hockeybond KNHB woensdag.

"Voor de verdere ontwikkeling van het herenteam is een nieuwe impuls nodig. Zijn aanpak heeft onmiskenbaar tot resultaten geleid. Hij heeft het team met aansprekend en attractief hockey op een hoger plan gebracht", luidt de verklaring van de bond.

De KNHB gaat de komende tijd op zoek naar een opvolger. "We streven ernaar om dat proces op korte termijn af te ronden."

Van teleurstelling is geen sprake bij Van Ass, zo benadrukte hij enkele uren nadat zijn vertrek door de KNHB was bekendgemaakt.  ''Het is goed zo. Het zijn vier mooie jaren geweest bij Oranje. Ik ga nu heerlijk op vakantie naar Spanje. Even lekker golfen, zwemmen en eten."

"Daarna pak ik mijn zakelijke activiteiten weer op. Op hockeygebied heb ik verder nog geen plannen. Die heb ik eigenlijk nooit gehad. Ik liet altijd alles op mij afkomen. Dat doe ik nu weer. Maar het is wel fijn om even los van het hockey te komen.''

Eén prijs

De 53-jarige Van Ass fungeerde vier jaar lang als coach van de mannen en pakte met de Hockey World League begin dit jaar zijn enige prijs. Deze maand pakte Oranje zilver op het WK in eigen land. Ook op de Spelen van 2012 in Londen werd het team tweede.

De ploeg van Van Ass maakte in de halve finale van die Spelen twee jaar geleden het meeste indruk door Engeland met liefst 9-2 te verslaan. In de eindstrijd ging het echter mis tegen Duitsland.

Op het WK in Den Haag bleef Oranje tot de finale ongeslagen. Daarin werden de mannen van Van Ass weggespeeld door Australië, dat met 6-1 te sterk was.