Mark Tuitert en Niels Kerstholt stappen naar de Europese Commissie om het wedstrijdmonopolie van de internationale schaatsfederatie ISU aan te vechten.

Shorttracker Kerstholt en Tuitert laten dit donderdag aan de Volkskrant weten.

Ze zijn het er niet mee eens dat de ISU de schaatsers verbiedt om mee te doen aan de lucratieve Icederby, een wedstrijd georganiseerd door Zuid-Koreanen die de komende jaren in Dubai wordt gehouden.

De ISU dreigt schaatsers levenslang te schorsen als ze hun opwachting maken bij het evenement met een prijzengeld van 1,4 miljoen euro.

Doodsteek

Volgens olympisch kampioen Tuitert, in maart gestopt met schaatsen op de langebaan, is het verbod van de ISU de doodsteek voor elk nieuw schaatsinitiatief.

''Dit kan de redding zijn van het schaatsen. De ISU claimt een monopolie, maar vernieuwing is geen prioriteit. Goede initiatieven lopen altijd stuk op het ISU-congres. Deze zaak is niet alleen van belang voor Icederby, maar leidt er misschien ook toe dat andere interessante initiatieven een kans krijgen.''

Bij de wedstrijd in Dubai nemen langebaanschaatssers en shorttrackers het op een baan van 220 meter tegen elkaar op. Het publiek kan gokken op de uitslag. Volgens de ethische code van de ISU mogen sporters zich niet inlaten met gokken.

Studieschuld

Tuitert en Kerstholt willen beiden meedoen aan de wedstrijd. ''Ik heb alles gegeven aan het schaatsen en ben blijven zitten met een studieschuld van 20.000 euro. Nu heb ik de kans iets te verdienen en loop ik het risico dat ik levenslang van de sport word uitgesloten'', zegt Kerstholt.

Het duo wordt in de klachtenprocedure bij de Europese Commissie bijgestaan door de Vlaamse hoogleraar mededingingsrecht Ben van Rompuy, verbonden aan het Asser Instituut in Den Haag.

Hij is ervan overtuigd dat de ISU onwettig handelt door concurrerende wedstrijdorganisatoren te willen weren door middel van schorsingen.

''Dat is manifest verkeerd, want ze blokkeren alle mogelijke concurrentie'', zegt Van Rompuy.