ADO Den Haag komt in handen van het Chinese voetbal- en sportbedrijf United Vansen International Sports.

De Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO), grootaandeelhouder van ADO, maakte dinsdag bekend een principeovereenkomst met de Chinezen te hebben bereikt over de overname van de aandelen in NV ADO Den Haag.

De nummer negen van het afgelopen eredivisieseizoen krijgt door de overname meer financiële armslag. "De Chinezen hebben toegezegd een investering van miljoenen euro's te zullen doen", zegt Mark van der Kallen, bestuurder van de SSO, tegen Omroep West.

"Het duurt nog één tot twee maanden tot de overname definitief is. De gemeente Den Haag moet officieel nog goedkeuring geven aan de overname, maar ik verwacht hier geen problemen. De gemeente kan de overname alleen tegenhouden als ze met een vergelijkbare of betere propositie komen."

Verklaring

ADO Den Haag geeft aan pas te willen reageren als de overeenkomst helemaal rond is en alle details bekend zijn. ''Voor ADO Den Haag heeft altijd de wens van een verbreding van het aandeelhouderschap en een regionale verankering centraal gestaan'', zo stelt de club dinsdag in een verklaring.

"Daarnaast is organisatorische stabiliteit en langetermijn continuïteit ten aanzien van de financiën essentieel."

De gemeente Den Haag moet, als aandeelhouder van één prioriteitsaandeel in de NV ADO Den Haag, de overdracht van aandelen goedkeuren. Eerder liet de gemeente aan de eredivisieclub weten het voor de toekomst van ADO wenselijk te vinden dat er sprake is van meervoudig aandeelhouderschap.

Middenmoot

Zes jaar geleden zat ADO Den Haag financieel nog in zeer zwaar weer. Maar na de promotie in 2008 ging het langzaam beter met de club.

De omzet steeg, mede na een aantal forse beleidsaanpassingen, van zeven naar vijftien miljoen euro. ADO neemt van de achttien eredivisieclubs, qua begroting, een plaats in de middenmoot in.