Aanvoerder Arjen Robben had een glimlach van oor tot oor nadat Nederland maandag tegen Chili ook zijn derde groepsduel had gewonnen op het WK (2-0).

"Drie gespeeld, negen punten; dat hadden we misschien niet verwacht maar het zijn de feiten. Ik ben heel trots op dit team", zei Robben, die de assist gaf voor de 2-0 van Memphis Depay, tegen de NOS.

De aanvaller van Bayern München moest toegeven dat het Nederlands elfal minder de bal had tegen de Chilenen. "Maar we hebben weer gevochten als Oranje leeuwen. We zaten er bovenop en gaven ze geen kans. Op een gegeven moment weten ze het dan niet meer."

"Zelf hebben we toch weer genoeg kansen uitgespeeld en twee fantastische goals gemaakt. Je moet ook vertrouwen hebben dat het goed komt. Als je organisatie maar goed is, dan krijg je kansen."

Invallers

Net als in het vorige duel met Australië waren de wissels van Louis van Gaal belangrijk voor het resultaat. Invallers Leroy Fer en Depay maakten de goals. "Misschien heeft Van Gaal wel een een gouden pik", lachte Robben, die net als na het duel tegen Australië door de FIFA werd verkozen als man van de wedstrijd.

"Dit bewijst weer dat je het echt met 23 spelers doet. We hebben iedereen hard nodig. Alle reserves trainen ook fantastisch, iedereen is topfit. Dat heb je nodig en dat blijkt nu."

Robben wilde geen voorkeur uitspreken voor een tegenstander in de achtste finale. Brazilië, Kroatië en Mexico zijn de opties. "Het maakt mij niet uit, ik ben niet zo van de lotingen. Het komt zoals het komt. Het is wel lekker dat we een dag extra rust hebben."

Oranje verslaat Chili en gaat als groepswinnaar door | Van Gaal: 'Als het beter gaat in balbezit kunnen we titel pakken' | Vlaar: 'Genot om hier deel van uit te maken' I Kuijt: 'Voor het eerst van mijn leven kramp'