Het Nederlands elftal treedt maandagavond tegen Chili zoals verwacht aan met Dirk Kuijt in de basiself.

Aan het WK-duel in de Arena de São Paulo mogen ook Georginio Wijnaldum en Jeremain Lens beginnen. Zij zaten net als Kuijt tegen Australië nog op de bank.

Het drietal vervangt Jonathan De Guzman, de geblesseerde Bruno Martins Indi en de geschorste Robin van Persie.

Kuijt start opvallend genoeg op papier als linksback in een 5-3-2-formatie en niet in het aanvankelijk verwachte 4-3-3. Daley Blind schuift dan meer op naar het centrum van de verdediging.

Opofferen

"Chili heeft backs die veel opkomen, meer dan welk land dan ook. Als we Lens en Arjen Robben daaraan opofferen, dan kunnen we ze niet ideaal gebruiken als aanvallers en dat wil ik niet", verklaarde bondscoach Louis van Gaal bij de NOS waarom Kuijt begint als linksback.

De keuzeheer noemde de kans op een schorsing voor De Guzman, de middenvelder zou bij een gele kaart tegen Chili de achtste finale moeten missen, een reden om Wijnaldum op te stellen. "Maar Georginio is ook twee keer goed ingevallen en ik wil hem deze kans geven."

Van Gaal stelde dat Oranje door zal gaan met 'reactievoetbal' spelen. "Dat doen we al het hele toernooi, daar moeten we ons niet achter verschuilen. Maar dat is ook de reden waarom we nog niet hebben verloren."

Gutierrez

Bij de Chilenen, die tegen Oranje een zege nodig hebben om groepswinnaar te worden, zit vedette Arturo Vidal op de bank. De middenvelder heeft lichte klachten en is bovendien bij een volgende gele kaart geschorst. FC Twente-middenvelder Felipe Gutierrez is zijn vervanger.

Verder zijn er bij Chili geen basisspelers die aan de kant worden gehouden. Naast Vidal staan Charles Aranguiz en Eugenio Mena op scherp. Bij Oranje moet naast bankzitter De Guzman ook Stefan de Vrij de achtste finale missen als hij een gele kaart krijgt.

Chili en Nederland trappen om 18.00 uur Nederlandse tijd af in São Paulo.

Opstellingen

(5-3-2) Formaties (3-5-2)
Jasper Cillessen Cillessen 1
1 Claudio Bravo Bravo ©
Daryl Janmaat Janmaat 7
5 Francisco Silva Silva
Stefan de Vrij De Vrij 3
17 Gary Medel Medel
Ron Vlaar Vlaar 2
18 Gonzalo Jara Jara
Daley Blind Blind 5
4 Mauricio Isla Isla
Dirk Kuyt Kuyt 15
20 Charles Aránguiz Aránguiz
Georginio Wijnaldum Wijnaldum 20
16 Felipe Gutiérrez Gutiérrez
Wesley Sneijder Sneijder 10
21 Marcelo Díaz M. Díaz
Nigel de Jong N. de Jong 6
2 Eugenio Mena Mena
Jeremain Lens Lens 17
7 Alexis Sánchez Sánchez
© Arjen Robben Robben 11
11 Eduardo Vargas Vargas

Volg de aanloop naar de wedstrijd in ons liveblog