De nationale voetbalbond van Ghana is in opspraak geraakt door berichten over matchfixing.

De voorzitter van de bond zou bereid zijn geweest zijn team te laten spelen in wedstrijden, waarvan anderen de uitslag wilden beïnvloeden. Dat melden de Engelse krant The Daily Telegraph en de Engelse tv-zender Channel 4.

Twee voetbalofficials hapten toe nadat verslaggevers van de krant hadden geclaimd dat ze wedstrijden wilden 'sponsoren' voor omgerekend zo'n 150.000 euro.

Christopher Forsyth van de FIFA en Obded Nketiah van de Ghanese bond, die in opdracht handelden van een goksyndicaat, wilden de rechten kopen om de vriendschappelijke duels van Ghana te organiseren.

De uitslagen van die wedstrijden zouden vervolgens worden gemanipuleerd. Ze wilden de Black Stars onder meer tegen Britse elftallen laten uitkomen.

Nyantakyi

Het tweetal maakte een afspraak met preses Kwesi Nyantakyi van de Ghanese bond. In die gesprekken zou Nyantakyi hebben aangegeven niet onwelwillend tegenover het idee te staan.

In een reactie op de website van de bond ontkent Nyantakyi echter dat hij zijn handtekening onder een verbintenis heeft gezet. 

''Het bericht in de Engelse media is niet correct. We hebben geen akkoord bereikt met matchfixers over het spelen van wedstrijden'', aldus de preses.

Onderzoek

De Ghanese voetbalbond heeft de politie in eigen land gevraagd een onderzoek in te stellen naar Forsyth en Nketiah. Ook de FIFA is ingelicht, meldt de bond in een verklaring.

"Wij tolereren dit soort praktijken niet. Personen die zich hiermee inlaten, kunnen zware sancties verwachten."

Ghana is momenteel actief op het WK in groep F. Met een punt uit twee wedstrijden heeft de ploeg van bondscoach James Kwesi Appiah nog een kans op het bereiken van de achtste finales in Brazilië.

Bekijk het programma en de uitslagen op het WK