Portugal heeft in de nacht van zondag op maandag met 2-2 gelijkgespeeld tegen de Verenigde Staten.

Silvestre Varela kopte de Portugezen diep in blessuretijd naar een punt en voorkwam daarmee directe uitschakeling.

Ploeggenoot Nani bezorgde de ploeg van bondscoach Paulo Bento een droomstart door al na vijf minuten de openingstreffer binnen te schieten.

Jermain Jones tekende na twintig minuten spelen in de tweede helft voor de gelijkmaker van de Amerikanen, die een kwartier voor tijd via Clint Dempsey zelfs op een 2-1 voorsprong kwamen.

Beide ploegen schieten weinig op met deze remise. Portugal staat met één punt vierde, samen met Ghana. De Verenigde Staten heeft nu net als Duitsland vier punten.

In de laatste wedstrijd van groep G speelt Portugal tegen Ghana en neemt de VS het op tegen Duitsland. 

Sterke start

Portugal ging uitstekend van start. Nani kreeg de bal na nog geen vijf minuten spelen zomaar in zijn voeten gespeeld na geklungel achterin bij de VS en maakte daar optimaal gebruik van: 1-0.

De Verenigde Staten nam na die openingstreffer meer initiatief en kreeg na een kwartier spelen de eerste mogelijkheid. Clint Dempsey schoot vanuit een lastige hoek op doel, maar keeper Beto bracht redding.

Ook schoten van Michael Bradley en Fabian Johnson troffen geen doel.

Portugal moest het na een kwartier spelen al doen zonder Helder Postiga. De aanvaller kampt met een hamstringblessure en werd vervangen door Eder.

Voorsprong

In de tweede helft kreeg de VS direct een grote kans om op gelijke hoogte te komen. Bradley leek de bal in een leeg doel te schieten, maar zijn inzet werd op knappe wijze van de lijn gehaald door verdediger Ricardo Costa.

De gelijkmaker kwam er toch. Jermain Jones haalde van afstand uit en verraste daarmee doelman Beto. Portugal nam het initiatief na die goal weer over, op zoek naar de winnende.

In plaats van de goal voor Portugal, was het de VS dat op voorsprong kwam. Dempsey tikte de bal met de borst het doel binnen. 

De achtste finales leken binnen handbereik voor de Amerikanen, maar Varela gooide ver in de blessuretijd alsnog roet in het eten. Op een voorzet van Cristiano Ronaldo kopte hij de 2-2 binnen.

Klinsmann: 'Nu winnen van Duitsland'