Nigeria heeft zaterdagavond een grote stap gezet richting de achtste finales van het WK. Het groepsduel met Bosnië-Herzegovina werd met 1-0 gewonnen.

Door de zege staat Nigeria met vier punten uit twee wedstrijden op de tweede plaats in groep F, achter nummer één Argentinie, dat zes punten heeft. De Argentijnen zijn door de uitslag zeker van een plek bij de laatste zestien.

Bosnië, dat dit jaar debuteert op een WK, heeft nog geen punt en is uitgeschakeld. Iran mag met een punt nog hopen op de volgende ronde.

Beide ploegen kregen in de openingsfase van het duel in Cuiaba enkele mogelijkheden, maar het vizier stond aan beide zijden niet op scherp.

Na twintig minuten spelen leek Dzeko de Bosniërs dan toch op voorsprong te schieten, maar hij werd ten onrechte teruggefloten wegens buitenspel. Bosnië was sterker en kreeg via nogmaals Dzeko en Miralem Pjanic kansen op een doelpunt.

Na 29 minuten was het aan de andere kant wel raak. Peter Odemwingie rondde een voorzet doeltreffend af en zorgde daarmee tegen de verhouding in voor de openingstreffer.

Dzeko

In de tweede helft waren de beste kansen voor Nigeria, maar Emmanuel Emenike en Bello Babatounde verzuimden de voorsprong van de Afrikanen uit te breiden.

Nigeria vertraagde het spel en de steeds meer gefrustreerde Bosniërs konden de achterstand niet meer ongedaan maken. Dzeko leek nog voor een gelijkspel te zorgen, maar de spits van Manchester City miste vlak voor tijd twee riante kansen.

Eerder op zaterdag won Argentinië in groep F op de valreep van Iran door een doelpunt van Lionel Messi.

'Zege Nigeria positief voor heel Afrika' | Bekijk de uitslagen en het programma van het WK