AMSTERDAM - De supportersvereniging van Ajax pleit in een open brief aan Eerste en Tweede Kamer voor invoering van een voetbalwet naar Engels model. Lik-op-stuk beleid en onvoorwaardelijke celstraffen werken volgens de grootste supportersclub van Nederland (75.000 leden) het best om het voetbalvandalisme de kop in te drukken.
Ajax

De voetbalwet in Engeland werkt goed. Ongeregeldheden bij wedstrijden vinden daar nauwelijks plaats. Volgens de supportersvereniging van Ajax komt dat door de duidelijkheid van de wet. Supporters die in de fout gaan, weten wat ze te wachten staat. Op elk vergrijp staat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Met daarbovenop een stadionverbod en een plicht om zich op de wedstrijddag te melden bij de politie.

Van Praag

Ajax-voorzitter Michael van Praag is ook voorstander van het invoeren van een voetbalwet op Engelse leest. Van Praag liet dat vorige week doorschemeren toen hij de strenge maatregelen bekendmaakte waarmee Ajax de rest van het seizoen de eigen supporters rustig wil houden. Dat deed de preses naar aanleiding van de supportersrellen tijdens de bekerwedstrijd Ajax 2 - FC Utrecht.