De Nederlandse atletiekploeg heeft zaterdag bij het EK voor landenteams twee van de 21 onderdelen weten te winnen. Sifan Hassan was de snelste op de 3000 meter en de estafetteploeg bij de vrouwen won de 4x100 meter.

Nederland staat na de eerste dag op de elfde plaats. In het Duitse Braunschweig nemen de twaalf beste landen van Europa het tegen elkaar op in veertig disciplines.

Hassan begon haar 3000 meter achter in de groep, maar kwam steeds verder naar voren opzetten. Op 500 meter van de finish plaatste zij de beslissende demarrage en eindigde soeverein als eerste in 8.45,24.

De estafetteploeg met Naomi Sedney, Tessa van Schagen, Dafne Schippers en Jamile Samuel liep in de eerste serie een tijd van 42,95 en daar dook geen ander land meer onder. Samuel had op de 100 meter ook al sterk gepresteerd met de tweede tijd: 10,42.

De estafetteploeg bij de mannen op de 4x100 meter met Giovanni Codrington, Wouter Brus, Churandy Martina en Hensley Paulina noteerde in totaal de vierde tijd met 39,12. Codrington liep de 100 meter in een tijd van 10,46 en werd daarmee zesde.

Ignisious Gaisah presteerde teleurstellend bij het verspringen. Met 7,77 meter kwam hij niet verder dan de zevende plaats.

A-groep

Nederland promoveerde vorig jaar naar de A-groep en mag zich in Braunschweig meten met de beste van Europa. In deze groep van twaalf vecht de ploeg tegen degradatie. De laatste drie zakken af.

Nederland heeft nu halverwege 102,5 punt, zes minder dan Italië en 7,5 minder dan Zweden. Turkije sluit het klassement met 71 punten. Rusland gaat aan de leiding.