Argentinië heeft zich zaterdag bij het WK al na twee duels geplaatst voor de achtste finales. Lionel Messi redde zijn ploeg na een matig optreden door in de extra tijd het enige doelpunt te maken: 1-0.

Argentinië won zijn eerste wedstrijd in groep F van Bosnië-Herzegovina (2-1) en heeft daardoor nu zes punten. Iran speelde eerder met 0-0 gelijk tegen Nigeria en blijft op één punt staan.

Heel lang leken de Aziaten weer op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen en in de tweede helft waren de beste kansen zelfs voor Iran.

Maar in de eerste minuut van de blessuretijd blies de tot dan toe voornamelijk onzichtbare Messi dat sprookje uit door vanaf een meter of twintig de bal in de verre hoek te krullen.

Kopkans

Iran liet vanaf de aftrap duidelijk merken dat het met name naar Belo Horizonte was gekomen om te verdedigen. Argentinië was dan ook sterker in de eerste helft, zonder groots te spelen.

De eerste kans voor de ploeg van bondscoach Alejandro Sabella kwam in de twaalfde minuut via Gonzalo Higuain, die in de basis mocht beginnen. De Iraanse doelman Alireza Haghighi redde prima op een poging van de spits van Napoli.

Na twintig minuten krulde Sergio Agüero de bal bijna in de bovenhoek, maar Haghighi hield wederom knap zijn doel schoon. Een kwartier later kreeg Ezequiel Garay een vrije kopkans bij de tweede paal na een vrije trap van Messi, maar de verdediger mikte van dichtbij over.

Iran kwam amper op de helft van de wereldkampioenen van 1978 en 1986, maar vlak voor rust kreeg de ploeg van bondscoach Carlos Queiroz toch nog een prima mogelijkheid. Verdediger Jalal Hosseini kopte over uit een corner van Ashkan Dejagah.

Counter

Iran bleef aanvankelijk ook in de tweede helft met veel man achter de bal spelen en loeren op de counter. Uit zo'n snelle uitbraak maakten de Aziaten bijna de openingstreffer. Reza Ghoochannejhad kreeg de tot dan toe beste kans van de wedstrijd, maar de in Nederlande opgegroeide aanvaller kopte recht op doelman Sergio Romero af.

Messi, die in het eerste groepsduel de tweede goal had gemaakt, was nog amper in het spel voorgekomen, maar na een uur kreeg hij eindelijk wat ruimte. De aanvoerder mikte zijn geplaatste bal van een meter of zestien echter net naast de paal.

De Iraniërs roken dat er misschien wel meer in zat dan een punt tegen de tegenvallende Argentijnen en werden gedurende de tweede helft steeds brutaler. Aan beide kanten ontstond er meer ruimte, maar het was vooral Romero die steeds meer te doen kreeg.

Strekken

De voormalig doelman van AZ moest zich in de 67e minuut volledig strekken om een harde kopbal van Dejagah nog net over te kunnen tikken.

Vijf minuten voor tijd stuurde invaller Alireza Jahanbakhsh Ghoochannejhad nog een keer weg en de spits forceerde nog een goede redding van Romero.

Iran leek zo op weg naar een verdiend punt, totdat Messi aantoonde waarom hij viermaal tot wereldvoetballer van het jaar is gekozen en zijn achtste goal in zijn laatste zeven interlands maakte.

Messi: 'We weten dat we nog niet zo goed spelen als verwacht' | Sabella: 'Alles is mogelijk met Messi' | Bekijk de uitslagen en het programma van het WK