Bauke Mollema heeft zaterdag net naast een etappezege gegrepen in de Ronde van Zwitserland. De Nederlander eindigde in de achtste rit met finish bergop als derde, drie seconden achter dagwinnaar Esteban Chaves.

De 24-jarige Colombiaan was op 2,5 kilometer van de streep weggesprongen uit de voorste groep en de tegenaanval van Mollema en Roman Kreuziger kwam net te laat. De Tsjech versloeg de Groninger nog in de sprint om de tweede plek.

Tony Martin hield in de slotklim naar Verbier stand in groep der favorieten en mag zo zondag in de slotrit wederom in de gele leiderstrui starten.

Tom Dumoulin kwam als veertiende over de streep en verloor 23 tellen op Martin, maar is nog steeds de nummer twee in het klassement op 51 seconden van de Duitser.

Titelverdediger en wereldkampioen Rui Costa kwam net als Martin op zeventien seconden van Chaves binnen en staat derde op 1 minuut en 5 seconden. Mollema klom naar de vijfde plek op 1.41 minuten. Stef Clement (13e) en Laurens ten Dam (15e) staan ook in de top vijftien.

Langste rit

De achtste en voorlaatste rit in de belangrijke voorbereidingskoers op de Tour de France was de langste van de ronde. De renners moesten 219,1 kilometer afleggen tussen Delémont en Verbier.

De slotklim naar het skigebied in de Alpen was de enige grote hindernis, een col van de buitencategorie van zo'n tien kilometer waar Alberto Contador in 2009 de vijftiende etappe in de Ronde van Frankrijk won voor Andy Schleck.

Na een kwartiertje koers sprongen acht renners weg uit het peloton, onder wie de Spanjaard Joaquin Rojas, de Duitser Christian Knees en de Zwitser Grégory Rast. Zij kregen een voorsprong van bijna zeven minuten, maar aan de voet van de slotklim was daar nog minder dan twee minuten van over.

Tegenaanval

De Zwitser Danilo Wyss hield het langst stand van de kopgroep, maar de BMC-renner werd, mede door het werk dat Steven Kruijswijk en Ten Dam voor Belkin-kopman Mollema deden, op 2,5 kilometer van de top ook teruggepakt.

Chaves, de winnaar van de Tour de l'Avenir van 2011, sprong vervolgens weg uit de voorste groep en de Colombiaan van Orica-GreenEdge nam een kleine voorsprong.

Mollema zag het gevaar en ging samen met Kreuziger in de tegenaanval op jacht naar een etappezege, maar het duo kwam in de laatste dalende honderden meters net tekort om Chaves terug te pakken.

Zondag is de slotetappe, een rit van Martigny naar Saas-Fee over 156 kilometer met één beklimming van de tweede categorie, twee van de eerste categorie en een slotklim van de buitencategorie.

Reële Mollema: 'De sterkste heeft vandaag gewonnen'