Bert van Oostveen heeft zich gestoord aan de kritiek die bondscoach Louis van Gaal de afgelopen tijd kreeg te verduren.

"In de aanloop van het WK is er op televisie op de man gespeeld. Dat sloeg helemaal nergens op. Daar ging het niet meer om argumenten. Ja, daar heb ik me wel aan geïrriteerd", aldus de directeur betaald voetbal van de KNVB.

Van Oostveen kreeg op zijn beurt het verwijt dat hij moest ingrijpen toen de bondscoach het aloude systeem van vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers wilde inruilen voor speelwijze met vijf verdedigers en slechts twee spitsen.

Als directeur van de KNVB zou hij de zogenoemde 'Hollandse School' moeten bewaken en koesteren. Van Oostveen kan er wel om lachen.

"Volgens mij moet ik me als directeur helemaal niet met systemen bezig houden. Volgens mij hebben we daarom een bondscoach aangesteld. Systemen liggen nooit helemaal vast. Als een verdediger iets aanvallender speelt, dan is hij weer een middenvelder. Die discussie heb ik dus maar langs me heen laten gaan."

"Ik weet wel dat we na twee duels al acht keer hebben gescoord. En dat is niet eenvoudig. Je ziet hoe moeilijk sommige topploegen het hebben tegen zogenaamde mindere landen.''

Halve finales

Van Oostveen is dan ook vooralsnog erg tevreden over de presaties van het Nederlands elftal. "Volgens mij zitten we niet in de makkelijkste groep. Maar na twee wedstrijden hebben we ons wel gekwalificeerd voor de achtste finales. Dat is nogal wat.''

Van Gaal voldoet bij de beleidsmakers van de KNVB als hij met Oranje tot de halve finales reikt. "Dat hebben we nu eenmaal beleidsmatig vastgelegd'', laat Van Oostveen weten.

"Of we ook tevreden kunnen zijn als Oranje eerder na een aantal mooie duels wordt uitgeschakeld? Voor evalueren is het nog te vroeg. Dat doen we achteraf. Laten we nu eerst maar winnen of gelijkspelen tegen Chili. Dan gaan we als groepswinnaar naar de achtste finale. Dat zou een mooie prestatie zijn.''