ZURICH - De Italiaan Dario Frigo heeft zondag het Kampioenschap van Zürich, meetellend voor de wereldbeker gewonnen. De coureur van Tacconi Sport kwam alleen over de streep en boekte zijn eerste wereldbekerzege. Hij had ruim een minuut voorsprong op een achtervolgende groep van elf renners. Paolo Bettini won de spurt voor de tweede plek, voor Lance Armstrong.

Dankzij die tweede plek behaalde Bettini (Mapei) zeventig WB-punten en nam hij de leiding in dat klassement over van Johan Museeuw. De Belg stapte al vroeg af. Museeuw was zeker niet de enige renner die vroegtijdig de ploegleiderswagen instapte. Erik Dekker, Rubens Bertogliati, Laurent Jalabert en Axel Merckx volgden zijn voorbeeld.

Het was in Zürich bloedheet en de omloop, met de verradelijke Pfannenstiel als scherprechter, is behoorlijk selectief. Geen wonder dat slechts een selecte groep aanspraak kon maken op de overwinning. Op 46 kilometer voor de finish demarreerde Michele Bartoli samen met de Spanjaard Canada.

Het duo, later uitgebreid met nog twee coureurs, kreeg een maximale voorsprong van 1.20 maar werd aan de voet van de Pfannenstiel gegrepen.

Gelijk daarop begon Frigo aan zijn imponerende solo. De Italiaan, in 2001 uit de Giro genomen nadat op zijn hotelkamer dopingproducten waren gevonden, klom met een geweldige snelheid de heuvel op en maakte in de resterende kilometers zijn naam als tijdrijder waar. De Italiaanse kampioen in die discipline draaide op weg naar Zürich goed rond en hield zodoende de achtervolgende groep - met daarin grote namen als Armstrong, Bettini, Bartoli en Camenzind - op afstand.

Frigo, die dit jaar voor het eerst een touretappe won, bereikte alleen de finish. Na ruim een minuut won de Italiaan Bettini de spurt voor de tweede plaats, voor tourwinnaar Lance Armstrong die daarmee zijn wielerseizoen beëindigde.

Aanval op de laatste klim

"Vorige week was ik ook al goed in vorm", zei Frigo, die in de Clasica San Sebastian vijfde werd. "Voor de wedstrijd was ik bang voor de hitte, maar daar heeft iedereen natuurlijk last van. Ik had me voorgenomen op de laatste helling aan te vallen, daarom heb ik me tot de Pfannenstiel afzijdig gehouden. Op die beklimming gaf ik alles, want in een sprint ben ik toch kansloos. Ik ben opgelucht dat het goed uitpakte."

Nummer twee Bettini pakte zeventig belangrijke punten in de strijd om de wereldbeker. De Italiaan nam de leiding over van Museeuw. Met nog twee WB-wedstrijden voor de boeg (Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije) lijkt de renner van Mapei de meeste kans te maken op de eindzege. De Nederlanders speelden in het Kampioenschap van Zürich geen rol van betekenis.