De basisspelers van het Nederlands elftal hebben op de dag na de overwinning op Australië een rustige uitlooptraining afgewerkt. Dat gebeurde op het vertrouwde complex van Flamengo in Rio de Janeiro.

Oranje keerde woensdagavond na de 3-2 zege op Australië al van speelstad Porto Alegre terug naar Rio, waar het nog steeds redelijk warm is maar ook bewolkt en regenachtig.

Bruno Martins Indi is er niet bij. De verdediger die tegen Australië een lichte hersenschudding opliep, bleef uit voorzorg een nacht langer in Porto Alegre. Hij keert later op donderdag terug. De kans lijkt klein dat de verdediger maandag in het laatste groepsduel met Chili zal meedoen. 

Ook Jordy Clasie verscheen niet op het trainingsveld. De middenvelder is grieperig, liet de KNVB desgevraagd weten. Nigel de Jong en Arjen Robben kwamen even het veld op, maar gingen na een groepstoespraakje van Van Gaal weer naar binnen. Het tweetal kampt met lichte pijntjes en koos voor wat fitnessoefeningen.

Meelevende Van Gaal

De reservespelers deden een afwerkoefening, begeleid door een luid meelevende Van Gaal. De dag na de wedstrijd ontfermt hij zich meestal over zijn bankzitters.

De basisploeg sloeg de sessie even gade vanaf de zijkant en verdween na enige tijd in de catacomben. Daarna voerden de wissels nog een fanatiek partijspel uit, terwijl er een verfrissende regenbui over het complex heen trok.

Oranje is samen met aanstaande opponent Chili al geplaatst voor de achtste finales. In São Paulo gaan de twee ploegen uitmaken wie winnaar wordt van groep B. Het elftal van Van Gaal, die het zonder zijn geschorste aanvoerder Robin van Persie zal moeten stellen, heeft daarvoor aan een gelijkspel genoeg.

'Depay moet Van Persie vervangen tegen Chili' | Vlaar: 'Wij weten ook wel dat het beter kan'