Bondscoach Louis van Gaal heeft naar eigen zeggen niet al te lang hoeven nadenken over de opstelling van het Nederlands elftal tegen Australië in het tweede groepsduel op het WK in Brazilië.

Oranje begint woensdag met dezelfde elf spelers aan het duel met de Australiërs als tijdens de 5-1 zege op Spanje.

"Wij denken dat deze opstelling tegen Australië de beste strategie is", aldus Van Gaal tegen de NOS. "Ik heb geprobeerd te kijken of 4-4-2 ook kan, maar dat vond ik eerlijk gezegd niet zo'n geslaagde vertoning." Het Nederlands elftal oefende in de gewonnen interland met Wales (2-0) in een 4-4-2-formatie.

"De Australiërs spelen met backs die veel opkomen. Dat is in principe in ons voordeel als we 5-3-2 spelen. En daarnaast is er natuurlijk ook een flow in het elftal gekomen. Dat moet je natuurlijk niet verbreken."

Op de vraag of de overwinning op Spanje niets betekent als er tegen Australië niet wordt gewonnen, was Van Gaal duidelijk. "Daar komt het wel op neer. Maar vergeet niet dat het na zo'n geweldige prestatie wel moeilijk is om weer op het juiste moment te pieken."

"We hebben vijf weken de focus op Spanje gehad. Nu moeten we ons in drie dagen op Australië richten. Maar dat zijn deze spelers wel gewend. Dat is niets nieuws.''

Van Gaal houdt tegen Australië vast aan hetzelfde elftal