Lionel Messi kan opgelucht ademhalen. De aanklager van de Spaanse justitie heeft de zaak tegen de speler van FC Barcelona wegens vermeende belastingfraude ingetrokken, maakte zijn management dinsdag bekend. 

Het onderzoek tegen zijn vader Jorge gaat wel door. Die wordt ervan verdacht een bedrag van vier miljoen euro achtergehouden te hebben.

Messi moest zich in september nog verantwoorden voor de rechtbank in Barcelona. De aanklager komt nu tot de conclusie dat de Argentijn geen actieve rol heeft gespeeld in de zaak.

"De speler was zich niet bewust van de financiële en zakelijke afspraken die zijn adviseurs hadden gemaakt om zijn inkomen te beheren en om de afdracht aan belastingen te regelen", staat in een verklaring.

De gerechtelijke procedure tegen Messi en zijn vader werd een jaar geleden gestart. De belastingfraude zou zich toespitsen op inkomsten uit portretrechten. Die zouden zijn doorgesluisd naar fictieve bedrijven in belastingparadijzen als Belize en Uruguay om geen belastingen in Spanje af te hoeven dragen.