Mark Cavendish heeft dinsdag de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Brit was in de straten van Ossingen de beste in de massasprint.

Cavendish had op de streep een fietslengte voorsprong op de Spanjaard Juan José Lobato.

Peter Sagan, die maandag zegevierde in de derde etappe, nam het initiatief in de spurt, maar moest genoegen nemen met de derde plaats. Sacha Modolo en Alexander Kristoff maakten de top vijf vol.

Danny van Poppel was de beste Nederlander in de daguitslag op de zesde plek.

Tony Martin behield de leiderstrui. De Duitser won op de eerste dag van de belangrijke voorbereidingskoers op de Tour de France de openingstijdrit. Tom Dumoulin is nog steeds de nummer twee op zes seconden. Sagan is derde, voor Bauke Mollema (vierde) en Tom-Jelte Slagter (vijfde).

Wiggins

De vierde rit over 160 kilometer tussen Heiden en Ossingen was relatief vlak. Onderweg kwamen de renners alleen twee klimmetjes van de vierde categorie tegen

De Belg Laurens de Vreese en Daniel Teklehaimanot uit Eritrea ontsnapten al snel uit het peloton, maar ze kregen nooit heel veel ruimte. Na een maximale voorsprong van vier minuten werd het duo op acht kilometer van de finish weer gegrepen.

Hierdoor reed de grote groep af op de onvermijdelijke massasprint, waarin Cavendish zich in de laatste tweehonderd duidelijk de sterkste toonde.

Jelle Vanendert moest de strijd staken. De Belg van Lotto-Belisol kwam ten val en stapte af met met kneuzingen aan zijn linkerknie en elleboog.

Bradley Wiggins ging met zo'n 26 kilometer te gaan ook nog tegen de vlakte, maar de Tourwinnaar van 2012 kon zijn weg vervolgen. De Brit van Team Sky kwam als gevolg van zijn val bijna 12 minuten later over de finish dan Cavendish.

Woensdag volgt wederom een etappe zonder zware cols.

Mollema: 'Overslaan NK betere voorbereiding richting Tour'