Bondscoach Ange Postecoglou van Australië is niet van plan zijn basisploeg van het verloren duel met Chili (1-3) om te gooien. 

''Soms vertelt de score van een wedstrijd niet het hele verhaal'', zei hij dinsdag voor de laatste training voor de ontmoeting met het Nederlands elftal in stadion Beira-Rio van Porto Alegre. ''We deden het niet zo slecht.''

Vergeleken met de wedstrijd tegen Chili wijzigt Postecoglou zijn basisformatie noodgedwongen op twee posities. Ryan McGowan lijkt de aangewezen vervanger van Ivan Franjic, die vrijdag tegen Chili een hamstringblessure heeft opgelopen.

Mark Milligan raakte maandag op de training geblesseerd en kan ook niet spelen. Het is nog onduidelijk wie Postecoglou aanwijst als vervanger van de ervaren middenvelder. James Holland, oud-speler van AZ en Sparta Rotterdam, is een van de kandidaten.

Jason Davidson (Heracles Almelo) en Tommy Oar (FC Utrecht) hebben naar verwachting ook weer een basisplaats.

Uitdaging

Postecoglou beseft dat zijn ploeg woensdag voor een loodzware opdracht staat. Voor de 'Socceroos' is het alles of niets tegen het Nederlands elftal, dat vrijdag zo imponeerde tegen Spanje (5-1).

''Het is voor ons een enorme uitdaging om het aanvallende spel van Oranje te stoppen'', aldus Postecoglou. ''Ze hebben voorin Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder, die maken het iedere ploeg moeilijk.''

Terwijl voor Oranje een plek in de achtste finales lonkt, weet Postecoglou dat Australië bij een nederlaag weer naar huis kan. ''Voor beide landen staat veel op het spel, zowel Nederland als Australië is zeer gemotiveerd.''

Postecoglou (48) werd eind vorig jaar door technisch directeur Han Berger aangesteld als vervanger van Holger Osieck. Hij kreeg de opdracht mee om Australië te verjongen én aanvallender te laten spelen.

''Net als Nederland willen ook wij graag de bal hebben. We zullen verdedigend heel sterk moeten zijn, maar gaan ook proberen aan te vallen. We willen ons graag meten met de beste landen. Die kans krijgen we woensdag'', aldus de geboren Griek.

Omstandigheden

De bondscoach verwacht dat de relatief zachte omstandigheden in Porto Alegre, waar het bewolkt en amper 20 graden Celsius is, zullen leiden tot beter voetbal. Australië begon het WK vrijdag in het warme Cuiaba met een nederlaag tegen Chili (1-3).

''Deze omstandigheden zijn prettiger om in te spelen, voor beide teams. Het tempo zal een stuk hoger liggen dan in de eerste wedstrijd.''

Vermoedelijke opstelling Australië: Ryan; McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson; Leckie, Jedinak, Bresciano, Holland, Oar; Cahill.