Christaan Sloof is niet langer de coach van Ranomi Kromowidjojo. Hij denkt niet dat hij de juiste man is om de Groningse naar nieuwe olympische successen te leiden bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Dat meldt de Nederlandse zwembond  KNZB dinsdag in een persbericht. Patrick Pearson zal tijdelijk de trainingen waarnemen, terwijl er gezocht wordt naar een nieuwe coach voor Kromowidjojo.

"Na de wedstrijden van Sette Colli in Rome heb ik voor mezelf de afgelopen periode geëvalueerd", laat Sloof weten. "Ik ben daarbij tot de conclusie gekomen, dat ik niet de coach ben die de olympische missie van Ranomi moet gaan begeleiden."

"Ik heb op dit moment nog niet voldoende kennis en ervaring om deze missie tot een goed eind te brengen. Ik wil Ranomi en het team die kans niet ontnemen."

Teleurgesteld

Kromowidjojo werd in april bij de Swim Cup in Eindhoven verslagen op de 50 en 100 meter vrij en ook afgelopen week in Rome wist ze niet te zegevieren op de afstanden waarop ze in 2012 olympische kampioen werd.

De 23-jarige zwemster is teleurgesteld in het besluit van haar coach, maar respecteert deze wel. "Ik vind het een moedig besluit. De afgelopen periode heb ik goed met Christiaan gewerkt. Mijn ervaring is dat Christiaan veel potentie heeft als zwemcoach."

"Wel heb ik gemerkt dat hij nog bepaalde ervaring als coach mist, dat is ook niet vreemd omdat hij pas aan het begin van zijn carrière als coach staat."

Tegenvallend

De pas 27-jarige Sloof werd in oktober van vorig jaar de coach van Kromowidjojo, toen de drievoudig olympisch kampioene besloot dat ze niet verder wilde met Marcel Wouda en liever doorging met diens assistent.

De Groningse pakte onder haar nieuwe coach vorig jaar december nog twee keer goud bij de EK langebaan in het Deense Herning en vertelde dit jaar, ondanks de nog tegenvallende uitslagen, meerdere malen dat ze tevreden was over haar samenwerking met Sloof.

"Ik heb heel goed alle opties overwogen", zei Kromowidjojo in mei in een interview met NU.nl over haar gedachtegang op het moment dat ze Wouda inwisselde voor Sloof. "Ik heb daar heel goed over nagedacht. En ik geloof in Chris. Dat was al vanaf het begin zo en dat heeft hij eigenlijk alleen maar waargemaakt."

Sloof zelf erkende destijds dat hij er als jonge, onervaren coach waarschijnlijk meer op zou worden aangesproken als Kromowidjojo niet goed zou presteren. "Maar het zou niet goed zijn als ik me daardoor laat beïnvloeden in het zwembad, want dan ga ik iemand zijn die ik niet wil zijn."