Het Nederlands elftal vervolgt het WK woensdagavond tegen Australië. Oranje presteerde in de WK-historie in duels met niet-Europese landen veel beter dan in wedstrijden tegen Europese landen.

In de twintig wedstrijden tegen landen van buiten Europa veroverde Nederland 44 punten, hetgeen neerkomt op een gemiddelde van 2,20 punten per wedstrijd.

Oranje nam het 24 keer op tegen een Europees land en verzamelde in die duels 35 punten, een moyenne van 1,46 punt.

Nederland ging negen keer onderuit tegen een Europees land, de laatste keer in 2010, in de finale tegen Spanje, en won tien keer van een Europees land. 

Van niet-Europese landen verloor Oranje slechts tweemaal: in 1978 tegen Argentinië (de finale, met 3-1) en in 1994 tegen Brazilië (de kwartfinale, met 3-2).

Nederland speelde vijf keer gelijk, waaronder de halve finalewedstrijd tegen Brazilië in 1998. Deze ging na een strafschoppenserie verloren.

Slechte balans

Nederland treedt woensdag voor de vierde keer in de historie aan tegen Australië en wist geen van de vorige duels te winnen. De 'Socceroos' boekten één zege en speelden tweemaal gelijk, allemaal in vriendschappelijke ontmoetingen.

Oranje kan woensdag voor de derde keer op rij de eerste twee pouleduels op een WK winnen. Opvallend is dat Nederland daar tot 2006 nooit in is geslaagd.

Zowel in 2006 als in 2010 was Oranje na twee poulewedstrijden al zeker van de achtste finales.

Bekijk het programma en de uitslagen van het WK