Belkin stopt na dit seizoen als sponsor van de gelijknamige Nederlandse wielerploeg.

Dat laat de equipe dinsdag weten in een persbericht.

Belkin, een Amerikaanse producent van computerhardware en randapparatuur, werd ongeveer een jaar geleden gepresenteerd als sponsor van de ploeg die na het wegvallen van Rabobank als Blanco door het leven ging.

"De ploeg is verbaasd door de beslissing, vanwege de positieve feedback op de samenwerking van het afgelopen jaar", luidt de verklaring van het team.

Clausule

Belkin zelf meldt dat ze het marketingbudget op een andere manier wil besteden. "In Europa is ons merk bekender geworden, maar de strategie van het bedrijf is erop gericht om ons nog meer te richten op de globale markt."

"We zullen het team altijd een warm hart blijven toedragen. Gedurende de rest van het seizoen zullen we ze ondersteunen in de zoektocht naar een nieuwe sponsor."

Vlak voor de Tour van vorig jaar ondertekende Belkin een contract voor tweeënhalf jaar met de ploeg. In die overeenkomst zit een clausule die beide partijen in staat stelt om de samenwerking na anderhalf jaar al te beëindigen.

Het team hield er rekening mee dat de voorwaarden voor sponsoring wellicht zouden veranderen, maar was zeer verrast door het besluit van Belkin om helemaal te stoppen.

Teleurgesteld

Algemeen directeur Richard Plugge baalt dat na vorig jaar de zoektocht naar een hoofdsponsor opnieuw kan beginnen. "Wij zijn erg teleurgesteld dat deze prille samenwerking niet verder reikt."

"Onder het motto #ridethefuture hebben wij het afgelopen jaar veel goodwill gekweekt in een wereld die nog altijd met argusogen bekeken wordt. De mooie prestaties, onze strijdwijze, transparantie en toegankelijkheid zijn niet onopgemerkt gebleven bij het publiek en bedrijfsleven."

Ondanks de teleurstelling rekent Plugge erop dat er vanaf 2015 een nieuwe sponsor op het shirt staat. "We gaan de komende periode met veel vertrouwen tegemoet. Wij zijn een Nederlands team met een internationale uitstraling en World Tour-status, daarom reken ik op een goede afloop."

Plugge hoopt zelfs volgende maand al nieuwe naamgevers naast Belkin te presenteren. "We waren al in gesprek met subsponsors en er zijn zelfs commerciële mogelijkheden voor de komende Tour de France."

De Franse rittenkoers gaat op 5 juli van start.

Mollema

Belkin boekte in de voorbije twaalf maanden goede resultaten. Bauke Mollema werd zesde in de Tour de France van 2013 en schreef een etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam. Wilco Kelderman eindigde onlangs als zevende in de Giro d'Italia.

In het lopende seizoen zegevierde Belkin dertien keer. Onder anderen Moreno Hofland (in Parijs-Nice), Theo Bos (Ronde van Langkawi) en Mollema (Ronde van Noorwegen) boekten een overwinning.

Afgelopen seizoen verdween de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM uit het peloton vanwege het wegvallen van de sponsors. Ook het voormalige Argos-Shimano had moeite een sponsor te vinden. Vlak voor de deadline van de UCI viel de beoogde geldschieters weg toen fietsenproducent Giant op het laatste moment besloot in te stappen.

Tankink: 'Dit is wel even schrikken, maar geen paniek' | Fotoserie: Het jaar van Belkin